2023.06.01., csütörtök , Tünde

Agrárpénzek

2021. november 06. szombat • 14:58

Sosem volt annyi agrárpályázati lehetőség, mint most

Nem okoz fennakadást a hazai támogatáspolitikában a brüsszeli bürokrácia késlekedése. Bár a következő európai uniós fejlesztési ciklus agrár-vidékfejlesztési forrásait elosztó stratégia terv csak az év végén kerül az Európai Bizottság elé, a 2027-ig szóló keretből hazánk már a két átmeneti évben – idén és jövőre – jelentős összeget nyitott meg a gazdák előtt.

Bár a következő európai uniós fejlesztési ciklus – a brüsszeli bizottság késlekedése miatt – hivatalosan nem kezdődött meg, a hazai gazdálkodók már az idén részesülhetnek a 2027-ig szóló támogatási keret agrár-vidékfejlesztési forrásaiból. 

fotó: pixabay.com

Az idei és az előttünk álló év ugyanis egyfajta köztes évnek számít, így a korábbi vidékfejlesztési programon belül, de már a következő ciklus keretének terhére írhat ki pályázatokat az Agrárminisztérium. Ennek köszönhetően már az idén több mint ezermilliárd forintra pályázhatnak a gazdálkodók, a már korábban megjelent felhívásokat pedig további több százmilliárd forinttal egészítette ki a tárca.

A támogatott területek közt a legnagyobb hangsúlyt a versenyképes alapanyagtermelést és feldolgozást célzó pályázatok kapták. 

A kertészetek mintegy húszmilliárd forintból új ültetvényeket telepíthetnek. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint ebből az összegből mintegy 2650 hektáron létesíthetnek korszerű gyümölcsültetvényeket, csaknem 1700 hektáron pedig gyógynövényültetvényt hoznak létre az érintett gazdálkodók. 

A kertészeti üzemek korszerűsítésére is lehetett pályázni. A programban elérhető 68 milliárd forintból mintegy 38 ezer négyzetméternyi új hűtőház, valamint csaknem 880 ezer négyzetméternyi üvegház épülhet meg.

Az állattartók sem maradnak ki a támogatásokból. A telepek fejlesztésére több ütemben összesen 360 milliárd forint érhető el. 

Ebből az összegből nem kevesebb mint 513 ezer négyzetméternyi telep épülhet, illetve újulhat meg a baromfiágazatban. A beruházásoknak köszönhetően így mintegy tízmillió férőhellyel bővülhet a baromfitartó gazdaságok kapacitása. A szarvasmarhatartók számára nyújtott támogatás hozzávetőlegesen egymillió négyzetméternyi istálló építéséhez, vagy felújításához járulhat hozzá. Az itt tartott állatok száma pedig elérheti a százezret is. A juhágazatban háromszázezer négyzetméternyi új istállóban harmincezer férőhely jöhet létre.

A beruházási hullám a szántóföldi növénytermesztésben is érezteti hatását. A gazdák fejlesztési szándékát pedig a támogatások ösztönzik. 

A terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére eddig összesen 779 projekt kapcsán kértek támogatást a termelők, csaknem 186 milliárd forint értékben. A legújabb technológia használatát segítő beruházások is igencsak népszerűek a gazdálkodók körében, az elmúlt időszakban több mint 2500 pályázat érkezett az Agrárminisztériumba, melyek értéke meghaladta a 188 milliárd forintot.

A vidékfejlesztési támogatásoknak köszönhetően a nagyobb gazdaságok mellett a legkisebb mezőgazdasági szereplők is előbbre léphetnek céljaik elérése felé. A kisebb állattartó telepek megújítására több mint 2000 gazdaság pályázott, 56,6 milliárd forint értékben. E mellett mintegy 2600 kertész tervez kisebb értékű gépbeszerzést a közeljövőben. Ehhez összesen 31,35 milliárd forint támogatást igényeltek az érintettek. 

A Mezőgazdasági kisüzemek támogatására 32,5 milliárd forint keretösszeget szánt a tárca. Eddig már 3 414 pályázó kapott támogató okiratot, több mint 18,6 milliárd forint támogatást elnyerve. Annak érdekében pedig, hogy a kistermelők ne csak előállítani, hanem értékesíteni is tudják a portékájukat, a vidékfejlesztési programban 13 milliárd forint a helyi piacok létrehozását szolgálja. Az Agrárminisztériumtól kapott információk szerint a VP-ből eddig 269 helyi piac létesülhet vagy újulhat meg. 

A program második üteme ősszel indult és további lehetőséget teremt a versenyképességet, hatékonyságnövelést szolgáló beruházások megvalósítására. Emellett kiemelt szerep jut a környezetkímélő gazdálkodási formáknak is.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.