2021.04.21., szerda , Konrád

Agrárpénzek

2018. augusztus 13. hétfő • 13:34

Stabil lábakon áll a mezőgazdaságigép-lízing

A mezőgazdaságigép-finanszírozásban a kihelyezett összeg 2018 első felében 39,3 milliárd forint volt – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Rekordbővülést ért el a magyar lízingpiac az első fél évben: az új finanszírozások összege elérte a 329 milliárd forintot, ami sokéves csúcsnak számít, és 18 százalékos növekedést jelent éves szinten – mondtaa Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke - írja a nak.hu.

A lízingcégek folyamatos növekedéset tudhatnak magukénak - fotó: pixabay.com

Hozzátette, a bővülés elsősorban a továbbra is nagyon jól szereplő járműfinanszírozásnak köszönhető, de növekedés volt a termelőeszközöknél is. A lízingcégek az idén közel 20 százalékos növekedéssel számolnak. A lízingvállalatok teljes portfóliója továbbra is stabil, a félév végén 1300 milliárd forintot tett ki. Növekedést mutat a haszongépjárművekhez és az egyéb gépekhez kötődő kitettség is.

– A gazdasági környezet kedvező, a GDP várhatóan jelentősen bővül és a vállalkozások beruházási kedve javult. Ugyanakkor a kamatemelési várakozások fokozódtak, a forintalapú konstrukciók kamata az utóbbi hónapokban nőtt, főként az agrárfinanszírozásban – jegyezte meg Nyikos Katalin.

A gépeket és berendezéseket, valamint haszonjárműveket magában foglaló eszközfinanszírozásban a finanszírozott összeg 168,6 milliárd forintra rúgott az év első hat hónapjában, ez 7 százalékos éves bővülést jelent. A mezőgazdaságigép-finanszírozásban a kihelyezett összeg 2018 első felében 39,3 milliárd forint volt, ez közel 12 százalékkal haladja meg az egyébként magas bázist.

agrotrend.hu / NAK

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.