2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Agrárpénzek

2017. április 10. hétfő • 09:25

Stratégiai gondolkodáshoz stratégiai partner

A Takarék Agrár Központ edukációs célú cikksorozatot indít az agrotrend.hu oldalon. Célunk a mezőgazdaságban tevékenykedők pénzintézetekkel való együttműködésének javítása. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a finanszírozó nélkülözhetetlen, mi több, folyamatosan felértékelődő stratégiai partnere a gazdálkodónak. Ezért az egymás kölcsönös megismerése, a megfelelő partner kiválasztása az életképességi kritériumok sorában is egyre fontosabb elemekké válnak.

A Növekedési Hitelprogram III. szakasza is lezárult, összesen 685 milliárd forint összegben nyújtottak a bankok finanszírozást 2016 eleje óta. Ez nagyban meghatározta a pénzpiacot és a gazdák hitelkamat-elvárásait is.

Érzékelhetővé vált egy átalakulás, melynek következtében a mai kamatkörnyezetben a finanszírozók versenye inkább a szolgáltatások színvonalában, a gyorsaság, a kedvező hozzáállás és a rugalmasság területén zajlik. Kiegészültek az alaptevékenységek olyan szolgáltatások nyújtásával, melyek nem csak a konkrét ügyletekre vonatkoznak, és hosszú távú stratégiai partnerséghez vezetnek.

A Takarékok által nyújtott egyik hozzáadott érték is akkor keletkezik, amikor a pénzügyi partner nemcsak ismeri ügyfelét, annak tevékenységét, hanem látja a piacát, értékelni tudja kilátásait, és segít stratégiai döntéseinek meghozatalában. Egy gazdának mindennel tisztában kell lennie: a konkrét termelés világszínvonalú ismeretén felül a kereskedő, a könyvelő, az adószakértő, a közgazdász, a pályázati szakember és a HR menedzser bőrébe is bele kell bújnia. Ehhez magas szintű feldolgozott információkra van szüksége, amit mi szeretnénk szolgáltatni neki.

Az agrárium minden szempontból különbözik a nemzetgazdaság többi szektorától. Sajátosságait ismerni, érteni kell ahhoz, hogy igényeit ne csak kielégíteni, hanem előre jelezni is tudjuk. Erre való egyebek mellett a saját agrárszakmai műhely, ami a Takarékok amúgy is kedvező agrárpiaci pozícióját hivatott támogatni, erősíteni.

Kérdés, hogy melyik ágazatot hitelezik legszívesebben a pénzintézetek? A válaszunk erre az, hogy a pénzintézetek a kockázatok értékelése során természetesen a nagyobb nyitottságra a kisebb kockázatú agrárszektorok felé hajlanak. Jó példa a szántóföldi növénytermesztés, amely nem véletlenül koncentrál elsősorban a négy alapnövényre. A legkiszámíthatóbban ugyanis ezek termelik a jövedelmet és élvezik a támogatásokat. Ez azonban erős leegyszerűsítése a kérdésnek. A Takarékok számára a teljes agrárszektor hitelezési célterület, mert mi a helyén tudjuk értékelni a többi szektor kockázatait, adottságait is. Ezzel pedig megint eljutunk a szakértő-finanszírozó fogalmához. A Takarékok szakértő bankként szolgálják ki az agráriumot, ami azt jelenti, hogy hozzánk nem csak hitelért, hanem agrárszakmai, piaci tanácsokért is jönnek az ügyfelek, sőt - Magyarországon egyedülálló módon –, középtávú előrejelzésekkel is segítjük ügyfeleinket. A versenyképességet mi a fenntarthatósággal együtt, hosszú távon értékeljük.

Napjaink kamatkörnyezete igen kedvező, a hitelhez jutás folyamata gyors, feltételei könnyen kezelhetőek. Mindez önmagában is életképes beruházás-finanszírozási megoldást jelent. Ha pedig ez kiegészül egy támogatási lehetőséggel is, akkor bizony mindenkinek el kell gondolkodnia, hogyan tud élni e lehetőségekkel.

Tegyük fel magunkban a kérdést, lesz-e, lehet-e ennél is kedvezőbb hitelkondíciókra, jobb támogatási feltételekre számítani a jövőben.

A válasz mindkét esetben egyértelműnek tűnik. Most kell tehát mérlegre tenni adottságainkat, lehetőségeinket, és akár az élelmiszeriparban is megteremteni egy fenntartható működés alapjait. Ekkor értékelődik fel igazán az olyan stratégiai partner, aki ezekbe az igen nehéz döntésekben segítségünkre lehet.

Gór Arnold, Regionális agrárkapcsolattartó

Takarék Agrár Központ Osztály, Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.

agrotrend.hu / Takarék Agrár Központ

(x)

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.