2019.08.20., kedd , István

Agrárpénzek

2019. február 07. csütörtök • 18:58

Szárítósok figyelem, fontos határidő a láthatáron!

Segítség a "Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése" című pályázat támogatottjainak, ahhoz, hogy ne vesszenek el a részletekben.

Abban az esetben, ha többszöri elszámolást jelöltek meg a támogatási kérelemben, akkor a felhívás és az irányadó jogszabály alapján a támogatói okirat hatálybalépésétől számított 12 hónapon belül el kell számolni a támogatási összeg legalább 10%-val.


A nyertes projekttel rendelkező gazdálkodók a támogatói okiratot 2018. március elején vették át - fotó: agrotrend.hu

Mivel a projekt megkezdését több tényező is befolyásolhatta,

  • közbeszerzési eljárás,
  • műszaki tartalom módosításához kapcsolódó engedélyezési eljárás,
  • finanszírozáshoz kapcsolódó pénzintézeti ügyintézés

így a támogatást igénylők jelentős része még nem kezdte meg a beruházás megvalósítását. Ezért szeretnénk néhány hasznos információval szolgálni, hogy bizonyos eljárási cselekmények elvégzése időben megtörténjenek.

A fenti bekezdésben említett 12 hónapos határidő csak a többszöri elszámolást választó pályázókra vonatkozik,

amennyiben valaki egyszeri elszámolást jelölt meg, úgy annak „csak” a 24 hónapos megvalósítási határidőre kell figyelnie. Mivel a felhívás alapján nem szerepel tiltás - időbeli korlát sem - arra vonatkozóan, hogy változásbejelentés keretében lehessen kérelmezni a többszöri elszámolásról egyszeri elszámolásra való áttérést, így a 12 hónapos határidő letelte előtt - ha szükséges - kezdeményezhető a módosítás.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy

az előleg igényléssel érintett projektek esetében a felhívás alapján nem lehet áttérni egyszeri elszámolásra.

Mivel a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében a finanszírozás megkönnyítése érdekében lehetőség volt előleg lehívására - a támogatási összeg maximum 50 %-ig - így többen éltek ezzel a lehetőséggel.

Tehát azoknál a projekteknél, ahol előleg lehívása történt meg és még nem került benyújtásra kifizetési kérelem, a március elején lejáró 12 hónapos határidő szigorúan betartandó és jogvesztő.

Mindenkinek közös célja, hogy a VP-ból minél több forrás kerüljön kifizetésre, így nagyon fontos az egyes határidők betartása és figyelemmel kísérése, amellyel el tudjuk érni, hogy egy sikeres és befejezett projekt maximális támogatásban részesülhessen.

agrotrend.hu / Balázsik Zsófia

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.