2021.08.01., vasárnap , Boglárka

Agrárpénzek

2016. október 28. péntek • 14:14

Tartják magukat az árak a baranyai földpiacon

Míg három évvel ezelőtt egy esztendő alatt átlagosan ötödével emelkedett a baranyai földterületek ára, tavaly óta nem igazán emelkedtek a tarifák. Ha az átlagot vesszük, a megyében hektáronként 700-800 ezer forintért cseréltek gazdát idén a területek.

– Havonta átlagosan mintegy 100 adásvételi ügy kerül testületeink elé, de a teljes valósághoz hozzátartozik, hogy ezek zöme kiskertek, zártkertek értékesítéséből, a területek más célú hasznosítási szándékából adódik – tájékoztatott Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei elnöke.

A termőföldre kötött ügyletek száma az állami földterületek tavalyi és idei árverezése után megcsappant, ugyanakkor még mindig mutatkozik kereslet irántuk. Az ár meglehetősen széles skálán mozog.

– A rétekre, legelőkre, lapályos fekvésű vizes szántókra már 300-400 ezer forint/hektár áron is előfordulnak kötések. A megye gyengébb termőterületein - a Hegyhátságon és az Ormánságban - általában a megyei átlagon, vagyis 700-800 ezer forintot fizetnek a szántóföld hektárjáért. Ugyanakkor a legjobb földterületekért bőven millió feletti árakat is kialkudtak az eladók - mondta Rittlinger József.

A viszonylag kevés adásvétel zömét a birtokok tömbösítése, egyesítése motiválja, így ezek jelentős hányada csere formájában történik meg a baranyai földpiacon.

Az elmúlt éves jelentős mozgásának köszönhetően mára már kialakult a baranyai birtokrendszer. Ami az arányokat illeti, a privatizáció, a kárpótlás, az állami földárverések, illetőleg a két éve még pezsgő földpiac következményeként közel kétharmados túlsúlyban van a nagybirtok – ezen belül a termőterületek közel fele egy érdekeltséghez tartozik.

A jelenleg tapasztalható visszafogottság csak részben köszönhető a birtokrendszer beállásának, legalább ennyire motiválja a kivárás is, ami az unió agrártámogatások alakulását, várható csökkenését illeti. Jelenleg a föld bérleti díja közelít (+/- 10%) a hektáronként elérhető uniós támogatáshoz (75-80 ezer forint), ez biztosan változni fog az uniós juttatások mérséklődésével. Ennek kifutása öt éven belül várható.

A földterületek adásvételével szemben lényegesen élénkebb mozgás figyelhető meg a Baranya megyei erdőterületek piacán. Az adásvételek zömét a fakitermelés motiválja. A tulajdonosi közösségek – egy-egy erdőrészletnek több tulajdonosa is lehet – tagjai, illetőleg az önjelölt, üzletszerűen ezzel foglalkozó vevők a vágásérett erdőt hordó területekre tesznek ajánlatot. Különösen népszerűek a rövid növekedési ciklusú fákat (például akácot) nevelő részletek. Ezeknél ugyanis gyorsan nagy haszonnal (egy harmincéves akácos hektáronként több mint kétmilliót is hozhat) realizálható a kitermelés, ráadásul nincs nagy költsége az újításnak, szaporításnak, a növendék egyedek telepítésének.

agrotrend.hu / bama.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.