2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Agrárpénzek

2020. október 21. szerda • 14:02

Több ágazatban is keresettek az agrárhitelek

Áprilisi indulása óta összesen közel 130 milliárd forint értékben kötött NHP Hajrá szerződést a K&H Bank. A legtöbb hiteligény a növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, vadgazdálkodással foglalkozó cégek részéről tapasztalható, de közel ilyen aktívak a kereskedelmi vállalkozások is. A legnépszerűbb hitelcél továbbra is a forgóeszköz finanszírozás.

Kedvező feltételeinek köszönhetően a K&H ügyfelek körében továbbra is nagy népszerűségnek örvend a Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá. „Áprilisi indulása óta a program keretében összesen több mint 127 milliárd forint értékben kötöttünk szerződést, és ebből több mint 90 milliárd forint folyósítása történt meg. A koronavírus-járvány második hulláma tartogathat nehézségeket a hazai gazdaság számára, ezért az elmúlt félévhez hasonlóan a jövőben is kiemelt célunk a hazai üzleti szektor támogatása és a gazdaság élénkítése” – tájékoztatott Hodina Péter, a K&H Vállalati értékesítési igazgatóság vezetője - írja a storeinsider.hu.

fotó: pixabay.com

Továbbra is élen a forgóeszköz finanszírozás

Hitelcélok tekintetében töretlenül a forgóeszköz finanszírozása a legnépszerűbb, a szerződött hitelösszegek közel 70 százalékát teszi ki. A K&H ügyfelek által már lehívott forgóeszközhitelek esetében az átlagos szerződéses összeg több mint 145 millió forint, szemben a piaci 83 millió forintos átlaggal. A második legkelendőbb hitelcélnak az új beruházási hitel, valamint a beruházási hitelkiváltás számít, mindkettő a szerződött hitelösszegek 14-14 százalékát teszi ki. A támogatás előfinanszírozás és a lízingcél egyelőre csupán a szerződött összegek 1-2 százalékát teszi ki.

„Az NHP Hajrá esetében az agráriumban figyelhető meg a legnagyobb kereslet. Ezen belül is a növénytermesztés, állattenyésztés és a vadgazdálkodás területén működő cégek a legaktívabbak, ők képviselik a szerződött hitelállomány közel harmadát (31%), de a nagykereskedelem és a kiskereskedelem részéről is aktív kereslet figyelhető meg. Az előbbi az igénylések 19 százalékát jelenti, míg minden tizedik igénylés kiskereskedelmi vállalkozástól fut be” – részletezte az eredményeket Hodina Péter. A legtöbb szerződéskötés Szegeden és Debrecenben történt, őket követve pedig a harmadik helyen szerepel Budapest.

agrotrend.hu / storeinsider.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.