2021.08.03., kedd , Hermina

Agrárpénzek

2018. december 18. kedd • 09:45

Több támogatást a kelet-európai gazdálkodóknak!

Magyarország nagyobb részesedést kér a kelet-közép-európai gazdálkodóknak az uniós kutatási-fejlesztési forrásokból.

Az Európai Biomassza Alapú Gazdasági Stratégiáról folytattak vitát az agrárminiszterek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. december 17-ei ülésén, Brüsszelben - olvasható az Agrárminisztérium (AM) oldalán.


Nagy István: Az egyenlőtlen helyzeten mindenképpen változtatni kell a jövőben - fotó: dr.nagyistvan.hu

Phil Hogan agrárbiztos is támogatásáról biztosította a 2 éve magyar javaslatra elindított BIOEAST kezdeményezést, amelynek elsődleges célja a Kelet-Közép-Európában meglévő biomassza potenciál kihasználása.

- A mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének kulcsa a minél magasabb hozzáadott értékű feldolgozás, ehhez nyújthat segítséget a brüsszeli kutatási és innovációs alapok minél jobb kiaknázása

- hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

Kiemelte, hogy Magyarország a kiterjedt

- mezőgazdasági,
- erdőgazdálkodási és halászati tevékenységének

köszönhetően biomasszában kiemelten gazdag terület, ugyanakkor ennek a biomassza kapacitásnak jelentős része még mindig kiaknázatlan. A potenciál kihasználásához elengedhetetlen az uniós kutatási és fejlesztési források igénybevétele, amelyekből jelenleg elsősorban a korábban csatlakozott, nyugati tagállamok részesednek.

A kelet-közép-európai tagállamok részesedése ezekből a forrásokból mindössze 10% körüli.

- Ezen az egyenlőtlen helyzeten mindenképpen változtatni kell a jövőben - emelte ki a tárcavezető.

A magyar miniszter tájékoztatást adott a novemberben Budapesten megszervezett nemzetközi BIOEAST konferenciáról, amely a térségbeli országok biomassza alapú gazdaságának kutatási és innovációs potenciáljának kiaknázását célozta. A konferencián egyetértés mutatkozott abban, hogy a biomassza alapú gazdaságot érintő stratégiai kutatási és innovációs területek fejlesztésében nagy lehetőségek vannak, ideértve

- a mezőgazdasági tudás- és innovációs rendszereket,
- az édesvízi akvakultúrát,
- az erdőgazdálkodást,
- valamint fenntartható termelést és biomassza feldolgozást.

Ezen tematikus területek előtérbe helyezése  jelentheti a megoldást arra, hogy a jövőben nagyobb részesedés jusson Kelet-Közép-Európának az Európai Unió Horizont 2020 és Horizont Európa kutatási keretprogramjainak agrár-kutatás-fejlesztésre fordítható forrásaiból.

Nagy István szerint kiemelt feladat a hazai biomassza alapú gazdaság fejlesztése annak érdekében, hogy az agrárgazdasági szereplők számára is elérhetőek legyenek az uniós és hazai iparfejlesztési stratégiai intézkedések. Fontos cél, hogy a biomassza alapú gazdaságfejlesztési folyamatokból származó előnyöket helyi szinten lehessen hasznosítani, ezzel is elősegítve a fenntartható gazdasági növekedést.

Ebben segíthet a magyar javaslatra, V4 körben elindult, ugyanakkor ma már 11 kelet-közép-európai EU-tagország által támogatott és az Európai Bizottság által is pozitívan fogadott BIOEAST elnevezésű kezdeményezés.

agrotrend.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.