2019.06.19., szerda , Gyárfás

Agrárpénzek

2018. december 18. kedd • 09:45

Több támogatást a kelet-európai gazdálkodóknak!

Magyarország nagyobb részesedést kér a kelet-közép-európai gazdálkodóknak az uniós kutatási-fejlesztési forrásokból.

Az Európai Biomassza Alapú Gazdasági Stratégiáról folytattak vitát az agrárminiszterek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. december 17-ei ülésén, Brüsszelben - olvasható az Agrárminisztérium (AM) oldalán.


Nagy István: Az egyenlőtlen helyzeten mindenképpen változtatni kell a jövőben - fotó: dr.nagyistvan.hu

Phil Hogan agrárbiztos is támogatásáról biztosította a 2 éve magyar javaslatra elindított BIOEAST kezdeményezést, amelynek elsődleges célja a Kelet-Közép-Európában meglévő biomassza potenciál kihasználása.

- A mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének kulcsa a minél magasabb hozzáadott értékű feldolgozás, ehhez nyújthat segítséget a brüsszeli kutatási és innovációs alapok minél jobb kiaknázása

- hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

Kiemelte, hogy Magyarország a kiterjedt

- mezőgazdasági,
- erdőgazdálkodási és halászati tevékenységének

köszönhetően biomasszában kiemelten gazdag terület, ugyanakkor ennek a biomassza kapacitásnak jelentős része még mindig kiaknázatlan. A potenciál kihasználásához elengedhetetlen az uniós kutatási és fejlesztési források igénybevétele, amelyekből jelenleg elsősorban a korábban csatlakozott, nyugati tagállamok részesednek.

A kelet-közép-európai tagállamok részesedése ezekből a forrásokból mindössze 10% körüli.

- Ezen az egyenlőtlen helyzeten mindenképpen változtatni kell a jövőben - emelte ki a tárcavezető.

A magyar miniszter tájékoztatást adott a novemberben Budapesten megszervezett nemzetközi BIOEAST konferenciáról, amely a térségbeli országok biomassza alapú gazdaságának kutatási és innovációs potenciáljának kiaknázását célozta. A konferencián egyetértés mutatkozott abban, hogy a biomassza alapú gazdaságot érintő stratégiai kutatási és innovációs területek fejlesztésében nagy lehetőségek vannak, ideértve

- a mezőgazdasági tudás- és innovációs rendszereket,
- az édesvízi akvakultúrát,
- az erdőgazdálkodást,
- valamint fenntartható termelést és biomassza feldolgozást.

Ezen tematikus területek előtérbe helyezése  jelentheti a megoldást arra, hogy a jövőben nagyobb részesedés jusson Kelet-Közép-Európának az Európai Unió Horizont 2020 és Horizont Európa kutatási keretprogramjainak agrár-kutatás-fejlesztésre fordítható forrásaiból.

Nagy István szerint kiemelt feladat a hazai biomassza alapú gazdaság fejlesztése annak érdekében, hogy az agrárgazdasági szereplők számára is elérhetőek legyenek az uniós és hazai iparfejlesztési stratégiai intézkedések. Fontos cél, hogy a biomassza alapú gazdaságfejlesztési folyamatokból származó előnyöket helyi szinten lehessen hasznosítani, ezzel is elősegítve a fenntartható gazdasági növekedést.

Ebben segíthet a magyar javaslatra, V4 körben elindult, ugyanakkor ma már 11 kelet-közép-európai EU-tagország által támogatott és az Európai Bizottság által is pozitívan fogadott BIOEAST elnevezésű kezdeményezés.

agrotrend.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Fókuszban
Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

A példa nélküli hőség soesem látott mértékű szárazsággal jár, ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.