2021.05.14., péntek , Bonifác

Agrárpénzek

2019. március 12. kedd • 16:06

Több támogatást kapnak a baromfi- és a sertéstartók!

Még idén új állatjóléti programok indulnak.

A baromfi- és sertéshízó állatjóléti támogatások 2018. támogatási évre vonatkozó kifizetései két és félszeresére emelkednek a 2010. évihez képest - közölte az Agrárminisztérium (AM).


Korábban kétszer emelték meg a baromfi állatjóléti keretösszeget - fotó: Pixabay

A baromfi állatjóléti támogatás keretösszegét tavaly ősszel 1,2 milliárd forinttal emelte meg az agrártárca. A 2018. évi igénylések után kifizethető összege immár harmadik alkalommal, mintegy 1,1 milliárd forinttal növekszik.

Ebből az ágazat megerősítése érdekében az elmúlt évek madárinfluenza káraival leginkább sújtott víziszárnyas ágazat részesül.

A többletforrás lehetővé teszi, hogy a 2019 márciusában lezáródó program végkifizetésénél az összes jogos igény teljes mértékben teljesüljön. A fenti intézkedésekkel a 2018. évi igénylések után kifizethető összeg - az eredetileg tervezett - 12 milliárd forint helyett 14,3 milliárd forint lesz, amely mintegy 2.000 termelőt érint.

A szintén záruló, sertés állatjóléti támogatás kifizetésénél a 2018. IV. negyedéves támogatási összegeknél a Magyar Államkincstárnak arányos támogatáscsökkentést kellene alkalmaznia.

Ennek elkerülése érdekében az AM a 2019. évi költségvetés terhére szintén keretemelést indított, amely közel 1,5 milliárd forint többletkifizetést tesz lehetővé.

Így a 2018. évi sertéshízó állatjóléti támogatás tervezett kifizetése az eredeti 9,144 milliárd forintos keretösszeg helyett a 10,6 milliárd forintot is elérheti. Ennek eredményeképpen mintegy 950, jogos igényt előterjesztő termelő részére biztosítható támogatás. 

A támogatások kifizetését követően az Európai Bizottsággal való tárgyalások eredményeképp még idén új sertéshízó- és baromfi állatjóléti programok indulnak.

agrotrend.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.