2020.04.08., szerda , Dénes

Agrárpénzek

2018. március 27. kedd • 13:29

Többet adnánk az uniós kasszába, csak maradjon meg az agrárbüdzsé

Magyarország kész többletvállalásokat is tenni az agrárbüdzsé fenntartásáért. A források megőrzése mellett cél még az egyszerűsítés, modernizálás és igazságosabb működés.

Magyarország célja az uniós támogatási rendszer fenntartása, amelynek érdekében hazánk kész növelni is befizetéseit az uniós kasszába – hangoztatta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár egy lengyelországi mezőgazdasági fórumon. Feldman Zsolt részletesen is bemutatta a magyar érdekeket a Közös Agrárpolitikával (KAP) kapcsolatban.

Új kihívásoknak is megfelelni képes Közös Agrár Politikára van szükség -  fotó: Shutterstock

2018. március 23-24-én, a lengyelországi Jasionkában rendezték meg az Európai Mezőgazdasági Fórum elnevezésű konferenciát, amelynek fő panelbeszélgetésén Dr. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár vett részt. A március 23-án, a lengyel-magyar barátság napján megrendezett panelbeszélgetésen a helyettes államtitkár mellett Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa, Krzysztof Jurgiel, Lengyelország agrárminisztere, Stéphane Travert, Franciaország agrárminisztere, valamint Pavel Sekáč, a Cseh Köztársaság agrárminiszter-helyettese fejtette ki álláspontját a KAP 2020 utáni jövőjéről, azon belül is elsősorban az ehhez szükséges költségvetési források biztosításának fontosságáról.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy

a jövőben is erős, kétpilléres, megfelelő költségvetési forrásokkal bíró KAP-ra van szükség, amely az uniós szerződésben lefektetett célok mellett az új kihívásoknak is képes megfelelni.

Phil Hogan újra megerősítette, hogy személyes célja a KAP forrásainak megőrzése, valamint a politika egyszerűsítése, modernizálása és igazságosabbá tétele. Krzysztof Jurgiel az egyenlőség uniós alapelvére hivatkozva a közvetlen támogatások teljes külső kiegyenlítését hangsúlyozta, míg Stephane Travert óvatosságra intett a témában. Pavel Sekac szintén az egyenlőséget emelte ki, és egy, a gazdaságmérettől független elosztási modell kialakítását szorgalmazta.

Dr. Feldman Zsolt felszólalásában hangsúlyozta, hogy Magyarország szintén egy erős, megfelelően finanszírozott KAP fenntartásában érdekelt, és emlékeztetett arra, hogy Magyarország a hagyományos politikák védelme érdekében hajlandó emelni a közös uniós költségvetésbe történő befizetéseit. A KAP szakmai elemei tekintve egyértelművé tette, hogy

Magyarország számára a termeléshez kötött támogatások, a vissza nem térítendő beruházási források, az egyszerűsítés, valamint a jelenlegi rendszer jól működő elemeinek továbbvitele jelentik a legfontosabb prioritásokat.

agrotrend.hu / FM

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.