2020.10.22., csütörtök , El?d

Agrárpénzek

2020. szeptember 17. csütörtök • 08:28

Tovább emelkednek a bárányárak

Az európai bárányárak az elmúlt három hétben folyamatosan emelkedtek, a 36. héten regisztrált árak így meghaladták a 2018 tavasza óta rögzített legmagasabb árszintet.

Az európai bárányárak tovább emelkednek, mivel a kínálat továbbra is szűkös. A jelentések szerint a piacok általában kiegyensúlyozottak, a kínálati oldal azonban még mindig kissé erőtlen. A 2020 januárja és júniusa közötti időszakban a vágások száma az EU-ban − az Egyesült Királysággal együtt − 4,7 %-kal csökkent, az EU import volumene pedig 17 %-kal mérséklődött az első félévben - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

Elmondható, hogy a 36. heti bárányárakban még nem tükröződnek az EU és az Egyesült Királyság közötti legutóbbi, összeomlás közeli tárgyalás hatásai, mely tárgyalás jelentősen közelebb hozta a „megállapodás nélküli” Brexit lehetőségét. Tekintettel azonban arra, hogy az Egyesült Királyság ez év végén elhagyja az EU vámuniót, ezért a juhhús-behozatal várható akadályai miatti aggodalom már most érezhető a bárányhús piacokon, mely a későbbiekben szintén befolyásolhatja az árak alakulását.

A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2020. szeptember 6-ával záruló, 36. héten 594,5 Euró/100 kg volt, amely 0,8 %-kal magasabb az egy héttel korábbi értéknél.

A mindig ingatag román piacon tapasztalható hirtelen áremelkedés mellett Franciaországban (+ 1,2 %), Németországban (+ 0,9 %) és Írországban (0,6 %) is emelkedő árakat regisztrálták, melyek mindegyike az Egyesült Királyság behozatalától függő piac.

agrotrend.hu / NAK

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.