FÓKUSZBAN

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

A 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus ...

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk. De ugyanígy fertőzi ...

Algafix®, a magyar biostimulátor

Algafix®, a magyar biostimulátor

A biostimulátorok használata egyre jobban terjed világszerte. ...

Agrárpénzek

2017. november 14., kedd • 14:18

További több tízmilliárd forint előleg kifizetésére is lenne lehetőség

A tervezettnél is nagyobb összegű előleg-kifizetést szorgalmaz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra kéri a kormányzatot, hogy vizsgálja meg, miként lehet a tervezettnél is nagyobb összegű támogatási előleget kifizetni a gazdálkodóknak – tájékoztatott közleményében a köztestület.

Mint ismert, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére 2017 júliusában munkacsoport alakult ezen két szervezet, illetve a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Államkincstár (MÁK) és a Miniszterelnökség részvételével. A munkacsoport célja, hogy felszámolja azokat az adminisztratív, technikai, jogi problémákat, amelyek megakadályozzák vagy késleltetik az agrártámogatások kifizetését.

A munkacsoport tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy 2017. október 16-án zökkenőmentesen megindult az előlegfizetés, és október végéig közel 100 milliárd forint támogatási előleget utalt át a MÁK a gazdálkodóknak.

A november 30-i határidőig több mint 200 milliárd forint előleg kifizetését irányozták elő, ez minden eddiginél magasabb összeget jelent.

A Magoszt és a Kamarát, ahogy az eddigiekben, úgy jelenleg is az vezérli, hogy a termelők mihamarabb hozzájussanak az őket megillető támogatáshoz. Ez idén különösen fontos, mivel a kedvezőtlen időjárás miatt számos gazdálkodónál jelentkeznek pénzügyi nehézségek, likviditási problémák.

A NAK ezért arra tesz javaslatot, hogy a kormányzat vizsgálja meg, miként lehet az elméletileg lehetséges legnagyobb támogatási előleget kifizetni a termelőknek; úgy, hogy ez rendszerszintű hibákat ne keletkeztessen, és ne veszélyeztesse a támogatások szabályos végkifizetését.

A NAK szerint – a munkacsoport tagjainak hatékony együttműködése révén – az előlegfizetési időszakból hátralévő két hétben az eddig tervezetten felül további több tízmilliárd forint előleg kifizetésére lenne lehetőség.

agrotrend.hu / NAK

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda