2020.02.23., vasárnap , Alfréd

Agrárpénzek

2016. december 01. csütörtök • 07:59

Túlárazott tulajdoni lapok – jogszabályellenes a továbbszolgáltatás

Jogszabályellenesen, egyes esetekben a hivatalos ár többszöröséért értékesítenek tulajdonilap- vagy térképmásolatokat egyes weboldalakon.

A vonatkozó jogszabályok értelmében az ingatlan-nyilvántartási adatbázisból lekérdezés útján szolgáltatott adatok (pl. tulajdoni lap másolat) harmadik félnek történő továbbadása csak törvényi felhatalmazás alapján teljesíthető – hívja fel a figyelmet közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

A tulajdoni lap másolat szolgáltatására kizárólag az ingatlanügyi hatóság és a kormányablak jogosult. A közjegyzők a tulajdoni lap tartalmáról tanúsítványt állíthatnak ki, amely a hiteles tulajdoni lap másolattal azonos hatályú. A fentiekből következik, hogy az ingatlan-nyilvántartási adatbázisból lekérdezés útján nyert adatok (tulajdoni lap másolat, térképmásolat stb.) továbbszolgáltatása jogszabályellenes.

A Földművelésügyi Minisztérium az utóbbi időben több forrásból is értesült arról, hogy gazdasági társaságok, illetve egyéni vállalkozók által működtetett internetes weboldalakon tulajdoni lap másolatok, illetve térképmásolatok értékesítése folyik.

A földügyi szakigazgatás elektronikus adatszolgáltatási rendszere, az ún. Földhivatal Online szolgáltatás lehetőséget nyújt az állampolgároknak arra, hogy az ingatlan-nyilvántartásban található adatokat 0-24 órában az interneten keresztül elérjék a www.foldhivatal.hu oldalra belépve, a kormányzati Központi Ügyfélkapu regisztrációt követően. Ez azt jelenti, hogy díjfizetés ellenében magánszemélyek is le tudják kérdezni az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdoni lap másolatot (1000 Ft/helyrajzi szám), az e-hiteles tulajdoni lap másolatot (3600 Ft/helyrajzi szám). A szolgáltatások igazgatási szolgáltatási díjának megfizetése bankkártyás elektronikus fizetéssel történik, a sikeres fizetést követően azonnal hozzáférhető a kért tulajdoni lap másolat. A szolgáltatás semmilyen egyéb költséget, illetve többletdíjat nem tartalmaz, így a feltüntetett díjaknál egyes esetekben 300 százalékkal nagyobb díjat számítanak fel az erre szakosodott weboldalak.

Az adatszolgáltatással és a Földhivatal Online szolgáltatással kapcsolatos további információk a Földügyi Portálon találhatók. A kormányablakok elérhetősége és ügyfélfogadási rendje a www.kormanyablak.hu címen érhető el.

agrotrend.hu / FM

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.