2022.12.09., péntek , Natália

Agrárpénzek

2022. február 20. vasárnap • 14:22

Tüntetnek az olasz gazdák

Február 17-én több ezer gazdálkodó vonult utcára Milánó, Firenze, Piacenza, Cagliari, Palermo, Cosenza, Salerno és Róma közterein, hogy felhívják a figyelmet nehéz gazdasági helyzetükre, és hogy a kormány támogatását követeljék az égbe szökő termelési költségek miatt.

A Coldiretti elnöke, Ettore Prandini és főtitkára, Vincenzo Gesmundo felhívást intézett Mario Draghi miniszterelnökhöz. “A nehéz gazdasági helyzet, amelyet az energiaköltségek jelentős emelkedése valamint a takarmány- és műtrágyaköltségek egyidejű növekedése okoz, ahhoz vezet, hogy a 2009-es nagy pénzügyi és gazdasági válságot követő nehéz időszak óta jól működő vállalatok ágazati elégedettségi indexe az eddigi mélypontra süllyedt. ” – áll a levélben. Ez az elégedettségi index néhány hónap alatt 38%-ról 20%-ra csökkent, és a vállalatok többségénél igencsak sok az aggály a jövőképet illetően:

“A cégek 21%-a bizonytalan a következő tizenkét hónap gazdálkodását illetően. A Coldiretti és partnerei számára mindig is egyértelmű volt, hogy a stabilitás döntő tényező a fejlődés és a jólét szempontjából. A vállalatok a kormányt tekintik az ország stabilitását garantáló legfőbb tényezőnek az újjáépítésre és ellenállóképesség fokozására vonatkozó nemzeti terv révén, amely perspektívát kínál Olaszország számára. Ezért fordulunk Önhöz, Miniszterelnök úr, és biztosak vagyunk abban, hogy meg tudja teremteni a feltételeket ahhoz, hogy kitörjünk az elszabadult energiaárak és a bürokratikus tehetetlenség okozta holtpontról. Hogy a mezőgazdaság fellélegezhessen, és visszatérjen a remény és a jövő útjára. A szükséges eszközök rendelkezésre állnak, most a hatékonyság biztosítása a fontos. A vállalkozásoknak a lehető leggyorsabban hozzá kell férniük a terv által biztosított, már rendelkezésre álló forrásokhoz, csak így lehet ellensúlyozni a terjedő bizonytalanságot. Emellett az eladósodott mezőgazdasági vállalatok tartozásainak átstrukturálása az Ismea (Mezőgazdasági és Élelmiszer-piaci Szolgáltató Intézet) garanciáin keresztül enyhítheti a cégekre nehezedő nyomást. Követelésünk tehát egyszerű: a lehető legrövidebb időn belül olyan – hónapok óta megmagyarázhatatlanul “leállított” – források felszabadítása, amelyek képesek felgyorsítani az ökológiai átállási tervet és csökkenteni az adósságterheket anélkül, hogy ez a vállalatok beruházási kapacitását befolyásolná” – zárul a Draghi miniszterelnöknek címzett levél.

fotó: maxpixel.net

A Coldiretti szerint az energiaárak robbanásszerű növekedése miatt majdnem minden harmadik olasz gazdálkodó (30%) kénytelen csökkenteni az élelmiszertermelést, ami fenntarthatatlan helyzet, és veszélyezteti Olaszország élelmiszer-önellátását. A termelési költségek növekedése miatt bekövetkező terméscsökkenés azzal a kockázattal jár, hogy az élelmiszer-ellátás terén Olaszország külföldi kitettsége tovább nő, és a taljánok már most is kénytelenek a kenyérhez szükséges gabonafélék 64%-át, a tésztákhoz szükséges gabona 44%-át, a tej 16%-át, a marhahús 49%-át és a sertéshús 38%-át importálni.

agrotrend.hu / FruitVeb

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.