2020.10.30., péntek , Alfonz

Agrárpénzek

2019. szeptember 02. hétfő • 18:53

Új hitelkonstrukció jelenik meg a gazdák segítésére

Már beruházási és fejlesztési célokra is elérhető az OTP Bank Agrár Fejlesztési Hitele. Az új konstrukció segítségével a gazdák még nagyobb forrásokat tudnak az innovációra fordítani, illetve a kisebb piaci szereplők számára sokkal könnyebben elérhetővé válnak a fejlesztési források.

A magyar mezőgazdaság növekedése európai összevetésben is figyelemre méltó, 2010 óta egyharmaddal nőtt az ágazat teljesítménye, ezzel európai összevetésben Magyarország az első helyen áll – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az OTP Agrár sajtóreggelijén. A mezőgazdaság kibocsátása tavaly elérte a 2720 milliárd forintot. Az államtitkár szerint a további növekedéshez újabb lépésekre van szükség, amelyek célja az ágazat termelékenységének növelése. Utóbbiban szintén van fejlődés: a legutóbbi adatok szerint hektáronként 615 euró termelési értéket állít elő a magyar mezőgazdaság, így 2010 óta ebben is egyharmados a növekedés. A hatékonyság-növelésben kulcsszerepe lehet az agrárhitelezésnek – jelentette ki, írja az OTP Agrár.

fotó: pixabay.com

Ez az utóbbi években igencsak felpörgött: az agrárhitel-állomány az idei év második negyedévének végére elérte a 678 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakához képest 12,6 százalékos bővülést jelent – számszerűsítette a növekedést Feldman Zsolt. A bankok által kihelyezett összeg pedig kiegyensúlyozottan oszlik meg az egyéni és a társas vállalkozások között. Az államtitkár örvendetesnek nevezte azt a tényt is, hogy az elmúlt években emelkedett a hosszúlejáratú hitelek aránya, és ezek összege meghaladta a 126 milliárd forintot, ami stabil hátteret az a mezőgazdasági termeléshez.

Az agrártárca várakozásai szerint a már élő és most induló hitelprogramoknak, valamint a Vidékfejlesztési Program (VP) beruházásainak köszönhetően a hitelállomány idén tovább növekedhet.

Az elmúlt évről szólva elmondta, hogy 2018-ban 9 százalékkal nőttek az agrárhitelek, és az állomány belső szerkezete is egészséges: a jelentősebb hitelcélokat tekintve egyharmada gépek, egynegyede épületek, mintegy 20 százaléka pedig tenyészállatok és járművek finanszírozását szolgálta.

Az agrárüzletág fejlesztése az OTP Banknál összhangban van a magyar kormány ágazati fejlesztéseivel – mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. A bank 11 országban, több mint 1500 fiókot magában foglaló hálózattal rendelkezik, és az élelmiszergazdaság finanszírozása mindenütt fontos szerepet kap.

A leánybankok agrárhitel-állománya 1,25 milliárd euró, míg a hazai állomány meghaladja a 200 milliárd forint körül alakul – tette hozzá.

Az OTP Bank az agrárágazat jelentőségét felismerve 2010-ben döntött az agrárágazati igazgatóságának létrehozásáról, amelynek működése 2011-ben el is indult. Mint Benedek Fülöp, a bank Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgatója elmondta, a 2012-es 70 milliárd forintos hitelállományuk 220-230 milliárd forintra nőtt, amivel az OTP a piac 18-19 százalékát fedi le.

A készülő kormányzati stratégiához igazítva a bank is elkészíti saját, 5-7 éves terveit, amiben célként tűzik ki a piaci részesdés 20 százalékosra, vagy ezt meghaladó mértékűre emelését.

Az ügyvezető igazgató fontosnak nevezte az OTP csoporton belüli, és a leánybanki hálózatában meglévő szinergiák kihasználását, amelyek segítségével komplex szolgáltatásokat tudnak nyújtani ügyfeleiknek – akár határokon átnyúlóan is. Ez a pályázatírástól a projektfinanszírozáson és a kivitelezés pénzügyi ellenőrzésén keresztül a működés finanszírozásáig terjedhet.

A bank folyamatosan fejleszti agrárhitel-termékeit, ennek eredményeként jelentkezett most egy új konstrukcióval. Ahogyan Szabó István az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgató helyettese elmondta, a VP-pályázatok sikeres megvalósításához már régóta igénybe vehető az OTP Zöld folyosó elnevezésű hitelterméke, ami elsősorban a piac nagyobb szereplőinek kínál megoldást.

A kisebb vállalkozások kihívásaira – hogy a gazdák minél szélesebb körben élhessenek a kedvező piaci lehetőségekkel – az OTP Agrár Fejlesztési Hitelének legújabb termékvariánsa ad választ, amely a kedvező kamatozású NHP fix lehetőségére épül.

Ezt a közel egy éve elérhető konstrukciót eddig termőföld-vásárlására és szabad felhasználásra vehették fel gazdálkodók. Azzal, hogy a hitel beruházási és fejlesztési célokra már a kedvezményes kamatozású NHP fix-szel is igényelhető, tovább bővültek az ügyfelek lehetőségei.

Az új konstrukciót minden olyan agrárvállalkozó igényelheti, aki a VP keretében támogatást nyert, vagy támogatással nem érintett beruházás megvalósítását tervezi, egyben megfelel a Magyar Nemzeti Bank NHP fix programjában rögzített feltételeknek. Az agrárvállalkozók, őstermelők vagy családi gazdaságok minimum 5, maximum 60 millió forintot igényelhetnek, legalább 5 és legfeljebb 10 éves futamidő mellett.

A hitel 100 százalékos termőföld fedezet biztosítása vagy magántulajdonban lévő ingatlan, és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezessége mellett vehető igénybe. Mivel a konstrukció az NHP fix programra épül, így a futamidő végéig legfeljebb 2,5 százalékos fix költséggel kell számolniuk az ügyfeleknek.

Az OTP Bank fontos partnere az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítványnak (AVHGA), és nagyon eredményes az együttműködés, hiszen az alapítvány által garantált 330 milliárd forintnyi hitelállományból több mint 100 milliárdot az OTP nyújtott – mondta Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója.

Mint kiemelte: a mezőgazdasági beruházások megvalósításához nagy segítséget jelentenek az AVHGA kezességével biztosított hiteltermékek, hiszen a bank hitelezési kockázatainak 80 százalékát az alapítvány átvállalja. Ez lehetővé teszi, hogy a gazdálkodók kedvező feltételű hitelekhez jussanak. Herczegh András szerint a Zöld Folyosó után az OTP Agrár Fejlesztési Hitel is egy újabb kiváló hiteltermék, amelyet az OTP Bank az AVHGA közreműködésével nyújthat.

agrotrend.hu / OTP Agrár

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.