2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Agrárpénzek

2018. szeptember 24. hétfő • 14:33

Újabb pályázatok a korszerűsítés érdekében

A borászati és élelmiszeripari cégek 2018 végén újra pályázhatnak.

Mintegy 5600 hektárnyi korszerű, öntözhető ültetvényt létesíthetnek a gazdálkodók a következő években, legalábbis ekkora területre nyertek támogatást a Vidékfejlesztési programon belül. Az ültetvényeken kívül a feldolgozókapacitások is bővülni fognak, erre a célra további 6,2 milliárd forint odaítéléséről született döntés - írja a Magyar Idők


fotó: 123rf

Új lendületet kaphat az ültetvénytelepítés hazánkban, az elmúlt években a Vidékfejlesztési program felhívására beérkezett kérelmek közül összesen 326 nyert támogatást. Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából kiderül:

az ültetvénytelepítés támogatására 2018. március 14-ig nyújthattak be kérelmeket a gazdálkodók, a nyerteseknek máig összesen 7,5 milliárd forint európai uniós forrást ítélt oda az irányító hatóság

- olvasható a hírportálon.

- Ebből az összegből, a korábbi programmal ellentétben, kizárólag öntözhető, korszerű, modern ültetvények létesíthetők - hivatkozik az agrárminiszterre a lap. 

A korábbi döntések alapján így több mint 5600 hektár korszerű, öntözőrendszerrel ellátott ültetvény telepítését tervezik a kedvezményezettek.

Emellett a feldolgozókapacitás is bővülhet az előttünk álló években.

A tárca eddig mintegy 113 mil­liárd forint értékű élelmiszeripari pályázatot fogadott be és hirdetett ki nyertesként. Ezen belül összesen 18 esetben konzorcium nyert európai uniós forrást a beruházáshoz, amelyek támogatási értéke együttesen eléri a 11,5 milliárd forintot.

Az összes támogatott kérelem közül 10 zöldség- és gyümölcsfeldolgozásra irányult, így a jövőben 6,2 milliárd forintnyi uniós támogatást lehet erre a célra fordítani.

Továbbá az agrártárca egy újabb felhívást  is meghirdetett, mintegy 50 milliárd forint kerettel. Ebből:

  • 10 milliárd forint a borászati,
  • 40 milliárd forint pedig az élelmiszeripari beruházásokra fordítható.

A kérelmeket várhatóan december 10-től nyújthatják be az érdeklődők, a támogatott projektek számát 100-ra becsüli az irányító hatóság.

Az élelmiszeripari pályázatokon egyéni beruházás esetén legfeljebb 500 millió forint, kollektív fejlesztésnél 1,5 milliárd forint nyerhető el. A szőlész-borász beruházásoknál 200 millió forint a támogatás maximális összege.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.