2021.06.22., kedd , Paulina

Agrárpénzek

2019. október 11. péntek • 11:36

Ültetvény kivágása VP-AKG és VP-ÖKO esetében

A VPAKG/VPÖKO esetében is lehetőség van arra, hogy a gazdálkodó a kötelezettségvállalás 5 éve alatt a támogatott ültetvényét részben vagy egészben kivágja, majd 12 hónapon belül az előírások szerint újratelepítse.

Természetesen a kivágás és az újratelepítés befejezését 15 napon belül elektronikus úton be kell jelenteni a Kincstár felé. Figyeljünk a dátumokra, mert hibázás esetén a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület kerülhet kizárásra.


fotó: pixabay

Könnyítést jelent, hogy amennyiben a gazdálkodó a teljes kötelezettségvállalással érintett teljes területet kivágja, de valamely nem vis maior ok miatt csak részben tudja visszatelepíteni, úgy azt is megteheti már. Le kell mérni a visszatelepített egységet, s részleges visszavonást kell kezdeményezni az elektronikus felületen.

A vissza nem telepített egységre eddig felvett támogatási összeget vissza kell fizetni, de nem kerül kizárásra az egész érintett terület.

Fentiek szerint, ha időben bejelentik a kivágást, majd az újratelepítést, úgy a pályázati felhívás szerint általános szabály, hogy mind a kivágás, mind az újratelepítés után módosul a támogatói okiratot. Tehát először megkapja az ügyfél a kivágás utáni okiratot, majd annak jogerőre emelkedését követően újratelepítési bejelentés ügyintézése jön, amely után ismét új okiratot kap az ügyfél.

Nem kell megijedni, ha a fentiek szerint május 15-ig az újratelepített ültetvényre érkezik egy támogatóiokirat-módosítás, melyben „Kifizetésre jogosult” terület a kivágással érintett egységgel csökken.

Ezt követően – ha minden előírásnak eleget tett az érintett – megkapja a másik támogatói okiratot, melyben a „Kifizetésre jogosult” terület máris az eredeti méretre növekszik.

agrotrend.hu / NAK

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.