2021.06.22., kedd , Paulina

Agrárpénzek

2021. február 16. kedd • 07:21

Védje magát az egyre szélsőségesebb időjárás okozta terméskárok ellen!

A mezőgazdasági károk enyhítésére egyedülálló támogatási rendszer van érvényben Magyarországon, ami kiváló lehetőség a gazdák számára időjárás okozta termésveszteség esetén. Miért nem él mindenki ezzel a lehetőséggel?

Milyen támogatásra számíthat az államtól, ha kára keletkezik?

Természeti csapások (jég, tűz, aszály, stb) okozta alacsonyabb termésátlag esetén két pilléres rendszer keretében történik a kártérítés:

  • 1. pillér állami kárenyhítési alap: biztosítás nélkül csak a kár 50%-át fizeti az állam

  • 2. pillér támogatott növénybiztosítással: a biztosítási díj akár 70%-a állami támogatásként visszaigényelhető

A kettő együttesen nyújt védelmet az időjárási kockázatok anyagi enyhítésére!

 

Sokszor halljuk: „A biztosítás kidobott pénz, mert ha károm van, nem fizet a biztosító”

Egy ellenpélda: Ügyfelünk 61 hektárra kötött biztosítást, amiből 12 hektáron jégkár keletkezett. A biztosító által kifizetett összeg nagyobb volt, mint amit az ügyfél biztosítási díjként kifizetett, ezen felül az állami kárenyhítési alapból is nagyobb kártérítést kapott és még a biztosítási díj után járó állami támogatást is felvette.

2018-ban a biztosítók több, mint 4,8 milliárd forintot fizettek ki a gazdáknak az anyagi károk enyhítésére. (Forrás: Agrárgazdasági Kutató Intézet)

A nem megfelelően megválasztott biztosítás valóban lehet ablakon kidobott pénz. Fontos, hogy a meglévő tapasztalatokat részletesen átbeszéljük és minden, a gazda számára fontos és szükséges elem bekerüljön a szerződés feltételei közé. Találkoztunk olyan esettel is, ahol olyan feltételekkel kötötték meg a biztosítást, hogy csak 20% feletti üzemi kár esetén térített a biztosító (itt fontos kiemelni, hogy üzemi szinten fogja nézni a kárszakértő a veszteséget, nem csak az érintett területre).

Milyen nagyságú területnél érdemes biztosítást kötni?

Minden olyan területnél, ahol rosszul érintene minket a kieső bevétel, ha elveri a jég, vagy a vihar a termésünket. A kamara tájékoztatása szerint sajnos a 100 hektárnál kisebb gazdaságok jelentős többsége nem rendelkezik semmilyen biztosítással. Érdemes a kisebb területeket is biztosítani.

Kiszámíthatatlan és váratlan helyzetekben nem csak a növényi kultúrákban keletkezhet kár

A mezőgazdaságban dolgozók az egyre szélsőségesebb magyarországi időjárás miatt különösen változatos károkkal találkozhatnak. A viharoknak mind az intenzitása, mind a gyakorisága növekedett az elmúlt évek során.

Milyen további mezőgazdasági biztosítások nyújtanak váratlan helyzetekre anyagi támogatást?

  • Nagytestű haszonállatokat, továbbá a baromfiféléket veszélyeztető legfontosabb kockázatkora

  • Speciális mezőgazdasági ingatlanok, gépekben keletkezett károk

  • Gazdálkodás során harmadik félnek okozott vagyoni károk

  • Vegyszerhasználat során harmadik félnek okozott vagyoni kár

  • Munkabalesetek

Ezen módozatokra az állami támogatás nem igényelhető!

Védjük a jövőbeni mezőgazdasági bevételünket, meglévő vagyontárgyainkat és kössünk biztosítást, mielőtt még kárunk keletkezne.

Miért minket válasszon?

Közel 30 év tapasztalattal kezelünk nagyságrendileg 5.000 biztosítási szerződést. Ügyfeleink között megtalálhatóak a magánszemélyek, kis- és középvállalkozások egyaránt. Független tanácsadóként célunk, hogy átfogó képet nyújtsunk ügyfeleinknek, hogy a piacon számukra elérhető legjobb megoldást tudják választani.

Cégünk 2013 óta jogosult a Független Biztosítási Alkusz Szövetség által alapított „Megbízható Alkusz” minősítés használatára.

A biztosításon kívül már hitelezés tekintetében is független szakmai támogatást tudunk nyújtani ügyfeleinknek, így támogatva az egyszerűbb és teljeskörű ügyintézést.

Az Ön számára ideális megoldás megtalálásához szakmai segítséget nyújtunk. Keressen minket bizalommal!

Egyed Györgyi
ügyvezető
http://doradoxxi.hu/
Mobil: +36 30 9 708 083
E-mail: e pont gyorgyi kukac doradoxxi pont hu
info@doradoxxi.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.