2022.12.01., csütörtök , Elza

Agrárpénzek

2022. július 05. kedd • 15:08

Véghajrában a támogatások fizetése

Míg az utóbbi évek a vidékfejlesztési pályázatok meghirdetéséről és értékelésről szóltak, az elmúlt időszakban a támogatások kifizetése is lendületet vett. Március végéig a 2014–2020-as keret jelentős részét, mintegy 1172 milliárd forintot utalt át a Magyar Államkincstár a nyerteseknek. A kifizetések ugyanakkor idén is folytatódnak, a tervek szerint az év végéig összesen nyolcszázmilliárd forintnyi agrár- és vidékfejlesztési támogatás jut el az érintettekhez.

Alaposan felpörgött az elmúlt időszakban az agrár- és vidékfejlesztési források kifizetése. A témában az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) készített elemzést, eszerint a Vidékfejlesztési program indulása óta összesen 1172,1 milliárd forint jutott el a pályázókhoz.


Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

A legnagyobb összeget a tárgyi eszközökbe történő beruházásokra fizette ki a Magyar Államkincstár, erre a célra mintegy 316 milliárd forintot kaptak kézhez a nyertes pályázók.

A támogatások ugyancsak egynegyede az agrár-környezetvédelmi intézkedésekre fordítódott, a kifizetett összeg meghaladta a 287 milliárd forintot. A kifizetések 9,7 százalékát, 113,6 milliárd forintot alapvető szolgáltatásokra és a falvak megújítására folyósították a kedvezményezetteknek, míg a Natura 2000-hez és a vízkeretirányelvhez kapcsolódott 78,6 milliárd forint teljesítés.
A már említett 1172 milliárd forintból több mint 92 milliárd forint az idei első negyedévben jutott el az érintettekhez.

Az AKI adatai szerint az idén többszörösére nőtt az erdőterületek fejlesztésének támogatása, a Natura 2000-kifizetés, a mezőgazdasági üzemek és a vállalkozások fejlesztésének támogatása, valamint az alapvető szolgáltatások és a falvak megújításának támogatása.

Közel kétszeres forrás jutott a tárgyi eszközökbe történő beruházásokra, valamint az agrár-környezetvédelmi és éghajlattal kapcsolatos intézkedésekre is. Utóbbi két terület tette ki az első három hónapban kifizetett összeg csaknem felét. A tárgyi eszközökbe történő beruházásokra 29,9 milliárd forintot folyósított a kincstár a pályázóknak. Ezen belül az élelmiszeripar több intézkedés keretében 6,7 milliárd forint támogatásban részesült. Az agrár-környezetvédelmi és éghajlattal kapcsolatos intézkedések kapcsán az első három hónapban 16,1 milliárd forintot kaptak a programban részt vevő gazdálkodók.

A kifizetések az előttünk álló időszakban sem állnak le, a 2022-es évre vonatkozóan a tervek szerint mintegy nyolcszázmilliárd forintnyi agrár- és vidékfejlesztési forrás jut el az érintettekhez, ami 6,6 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest.

A már említett keretből az első negyedévben több mint 260 milliárd forintot utaltak át a gazdálkodóknak. A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások dominálnak. Az első negyedévben kifizetett agrártámogatások összege eléri a 134,3 milliárd forintot. Ez jelentős növekedés, hiszen egy évvel korábban csupán 85,1 milliárd forint jutott el a termelőkhöz. A közvetlen támogatásokra folyósított összeg jellemzően zöldítés keretében jutott el a kedvezményezettekhez, az úgynevezett alaptámogatásra 18,8 milliárd forintot fizettek ki a termelőknek az év első három hónapjában. A két fő intézkedés mellett a termeléshez kötött állattenyésztési támogatások domináltak, erre a célra összesen 17,2 milliárd forintot fizetett ki a MÁK. Emellett 8,7 milliárd forintot folyósítottak a szálas és szemes fehérjenövények támogatására. A zöldségnövény-termesztők 1,6 milliárd forintban részesültek, az ipari zöldségnövények termesztésére 3,7 milliárd forintot, a gyümölcstermesztés támogatására ötszázmillió forintot folyósítottak a kedvezményezetteknek. A fiatal mezőgazdasági termelők 1,8 milliárd forint támogatást kaptak az első negyedévben.

A európai uniós források mellett a nemzeti költségvetésből is számottevő összeg került a termelőkhöz. A nemzeti támogatásokra csak az első negyedévben mintegy harmincmilliárd forintot fizetett ki a kincstár.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet, Köpöncei Csilla

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.