2021.07.31., szombat , Oszkár

Agrárpénzek

2021. június 24. csütörtök • 06:51

Zuhan a kínai sertésár

Öveket becsatolni! Március óta 40 százalékkal estek a kínai tőzsde határidős sertésárai, és még nincs vége. Ennek oka az állomány dinamikus növekedéséből adódó kínálat-bővülés, és egy jó adag pánik. A kínai sertéstartók a kormány kérésének sem tesznek eleget, mentik ami menthető, és eladják állataikat. A vágásszám ettől nyilván jelentősen megemelkedik, az importigény csökken, de az árcsökkenések csak tovább gyorsulnak. A nagy beszállítók, mint az EU és az USA piacai kénytelenek lereagálni a trendet. Ezt látjuk a német piacon is, és emiatt a saját zsebünkön is.

 

A csökkenés már nálunk is látszik. A 25. héten ismét 400 Ft/kg alatt van az elősertés ára. A termelési ciklusból adódóan azonban ez nem lehet tartós tendencia. Várakozásaink szerint, a kínai állam is beavatkozik, hiszen a sertéstartók motiváltsága nélkül nem fogja tudni a tervezett növekedést elérni. Másik oldalról, ha az alacsonyabb árak elérik a kínai fogyasztót is, akkor a jelenleg gyenge kereslet növekedésbe fordulhat.

Az elmúlt egy év legközelebbi határidőre szóló chicagói sertésárai, USc/font

Forrás: CBOT

Plusz 5 millió koca egy év alatt

Az elmúlt évek árhullámzásai újabb lökést adtak a sertésszektor konszolidációjának. Nem csak nálunk, világszerte. Ha a számok mögé nézünk, érdekes dolgokat látunk, és fontos következtetéseket kell levonnunk.

  • A legalább 100 ezer kocát tartó cégek 40-es listáján 15 kínai, 11 amerikai, és csak 3 EU-s. Van köztük 2 oroszországi, 4 brazil, 2 kanadai, 2 thai és 1 chilei.
  • A TOP40 16,5 millió kocájának 57 százaléka Kínában él.
  • A TOP10-ben 6 kínai cégcsoport van, arányuk a kocalétszámban 71 százalék.
  • E hat cég kocaállománya tavaly megduplázódott!

TOP 40 kocatartó

Forrás Genesus

Erste előrejelzések

  • Míg Kínában – nyilván korábbi tömeges kivágásokkal összefüggésben – erőteljesen növelik az állatlétszámot, az USA-ban stagnál, az EU-ban pedig erőteljes átrendeződés zajlik Spanyolország irányába.
  • A sertésárak emelkedésében a jelenlegi kínai piaczavar hatása nem lesz tartós. A kereslet emelkedése a globális sertésállomány növekedését vetíti előre. Ezt ugyan a magas takarmányköltségek és a pandémia hatásai lassítják, de meg nem állítják.
  • A német sertésszektor - amihez mi ugye kötjük árainkat – gyorsuló ütemben zsugorodik. Ez pedig az előttünk álló években tovább fog gyorsulni. A pandémia és az ASP a német sertésárakat az európai mezőny éléről az átlag alatti szintekre sodorta le. Ehhez az egyre erősebb zöld nyomás és a húsipar válsága is rátett néhány lapáttal. A romló jövedelmezőség és hangulat lefelé tartó spirálba sodorja a szektort. Ideje lenne elszakadni tőlük az árazásban!
  • Javaslatunk is van: egy több tagállam több hónapos átlagából képzett, átlátható referencia árat kellene a szakmának elfogadnia. Például a lengyel, spanyol, német, valamint az EU átlagból. Ha több hónap átlagára vetítve kalkulálunk, akkor lehet a hullámokat simítani.
  • Június közepén - két év kihagyás után - ismét megrendezték a Word Pork Expo-t Iowában, az USA legnagyobb sertéstermelő államában. Ezen a résztvevők egyetértettek abban, hogy a termelékenység növelésének legnagyobb korlátja a munkaerő. Különösen igaz ez a szaporító telepeken. A koncentrálódás emellett az emelkedő költségek miatti hatékonysági verseny által is hajtott. Az átlagos üzemméretek tovább fognak emelkedni. Ez együtt jár a termelők számának csökkenésével, viszont a szakértelem koncentrálódásával is.
  • Az, hogy Nyugat-Európában célzott programokkal ösztönzik az állattartás leépítését, elindít egy keleti irányú átrendeződést is (a déli mellett). Térségünkben jó lehetőségek vannak a sertéstartásra. Számítunk arra, hogy nyugati szakmai befektetők jelennek meg az előttünk álló években a magyar sertésszektorban is. Ez a verseny fokozódását hozza majd, hiszen több generációnyi szaktudást, tőkét, szemléletet hoznak magukkal. Persze munkahelyeket is teremtenek, ha lesz szakképzett munkaerő.

 

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

 

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.