FÓKUSZBAN

Újra díjazták a Bábolna Takarmányt

Újra díjazták a Bábolna Takarmányt

MagyarBrands díjjal ismerték el a Bonafarm-Bábolna Takarmány ...

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Nemrég adták át az Év traktora 2019 (Tractor of the Year 2019) ...

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Agrárpiac

2018. augusztus 31., péntek • 08:41

10%-kal emelkedik a baromfihús ára

Mintegy 10 százalékos baromfihús áremelkedést tart szükségesnek a Baromfi Terméktanács.

A növekvő takarmányköltségek, valamint a bérköltségek jelentős emelkedése önmagában még nem kényszerítenék rá az ágazatot az áremelése, de Európa-szerte emelkedtek ezek a költségek, ezért a külföldi konkurencia sem fogja tudni olcsóbban előállítani a termékeit - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója - írja az infostart.hu.

Abszolút indokolt és elkerülhetetlen is a baromfihús áremelése - fotó: pixabay.com

Mindezeket együttvéve átlagosan tíz százalék körüli áremelés lenne a reális és indokolt a teljes baromfitermékkörben ahhoz, hogy a költségek növekedését kompenzálja az ágazat - tette hozzá az igazgató. Szólt arról is, hogy nem a költségek határozzák meg jellemzően az árakat, hanem a kereslet és a kínálat viszonya.

A baromfihús az ötszázalékos kedvezményes áfakörbe tartozik, ez segített az ágazat helyzetén a korábbiakban, hiszen megnőtt a kereslet a baromfitermékek iránt. A kereslet indokolja azt is, hogy jelenleg ezeket a költségnövekedéseket be tudják építeni és át tudják terhelni a termékpálya további szerepére, majd a fogyasztóra - fogalmazott Csorbai Attila.

Az igazgató szerint most a költségek oldaláról indokolt lenne a 10 százalékos emelés. Mint mondta, keresettek a baromfitermékek, talán még hiány is van belőlük, ez az áremelés irányába mozdíthatja az egyensúlyt.

Az áremelkedést az is elő fogja segíteni, hogy a sertéspestis következményeként nagy mennyiségű sertéshús fog kiesni a piacról, amit Csorbai Atttila szerint baromfival fognak pótolni.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.