2021.05.15., szombat , Zsófia, Szonja

Agrárpiac

2017. április 28. péntek • 12:43

Jó erősen kezdte az idei évet a BASF

Az értékesítésből származó árbevétel és az eredmény is jelentősen javult az előző negyedévhez képest.

A BASF csoport értékesítésből származó árbevétele 2017 első negyedévében 19%-kal, 16,9 milliárd euróra emelkedett. Az értékesítési volumen előző negyedévekben megfigyelhető növekedése minden szegmensben folytatódott, az eladások 8%-kal nőttek – írja közleményében a BASF. Emellett az értékesítési árak is jelentősen (8%-kal) nőttek, elsősorban a vegyipari szegmensben. Az árbevétel növekedéséhez a kedvező devizaárfolyam-változások és a Chemetall-Albemarle-től történő 2016. decemberi – megvásárlása az is hozzájárult.

fotó: plasticsnews.com

A BASF csoport rendkívüli tételek előtti működési eredménye (EBIT) 29%-kal, 2,5 milliárd euróra nőtt. Ebből 2 milliárd euró a vegyipari üzletághoz köthető, amely a vegyi anyagok, speciális adalékanyagok és funkcionális anyagok és megoldások szegmenseket foglalja magába. A vegyipari üzletág eredménye 37%-kal nőtt.

A ludwigshafeni északi kikötőben tavaly októberben történt baleset után a társaság a biztosítótól 100 millió euró induló kártérítést kapott, amelynek mintegy háromnegyede a vegyipari üzletágban került elszámolásra.

Az EBIT az előző év első negyedévéhez képest 585 millió euróval, 2,5 milliárd euróra emelkedett.

A mérleg szerinti eredmény 322 millió euróval, 1,7 milliárd euróra nőtt. Az egy részvényre eső eredmény 1,86 euróra emelkedett, a 2016. első negyedévében megfigyelhető 1,51 euróról. A rendkívüli tételek és immateriális javak amortizációjával kiigazított, egy részvényre jutó eredmény 1,97 volt (a 2016. első negyedéves 1,64 euróhoz képest).

2017-re szóló kilátások

A 2017-re szóló globális gazdasági várakozásait a BASF megerősítette:

  • Bruttó hazai termék növekedése: 2.3%
  • Globális ipari termelés növekedése: 2.3%
  • Vegyipari termelés növekedése: 3.4%
  • USA dollár átváltási árfolyama átlagosan: 1,05 dollár/euró
  • Brent kőolaj hordónkénti ára átlagosan az évben: 55 USD

- A teljes üzleti évre szóló várakozásaink tekintetében továbbra is némi bizonytalanságra számítunk. A globális makroökonómiai és politikai környezet jelentős kockázatokat hordoz magában – mondta Dr. Kurt Bock, a BASF SE igazgatóságának elnöke. - A BASF csoport értékesítési árbevételére és eredményére vonatkozó várakozásainkat megerősítjük. 2017-ben a BASF csoport értékesítésből származó árbevételének jelentős, azaz legalább 6 százalékos növekedését prognosztizáljuk. A rendkívüli tételek előtt EBIT várakozásaink szerint enyhén, azaz 1-10 százalékos mértékben – de várhatóan inkább a tartomány tetejéhez közelebb eső mértékben – növekszik majd – tette hozzá.

A mezőgazdasági megoldások szegmens árbevétele éves szinten 4%-kal, 1,9 milliárd euróra nőtt a továbbra is nehéz piaci körülmények ellenére, elsősorban a magasabb értékesítési volumennek, a pozitív devizaárfolyam-változásoknak és stabil áraknak köszönhetően.

A rendkívüli tételek előtti EBIT az erős 2016-os első negyedévhez képest 58 millió euróval, 533 millió euróra csökkent, főként az eltérő termékösszetétel miatti alacsonyabb nyereséghányad következtében. 

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.