2019.08.20., kedd , István

Agrárpiac

2019. január 28. hétfő • 10:36

A Brexit gúsba köti a brit gazdákat

Egyre súlyosabb károkat gyakorol a Brexit.

Aggódnak a brit gazdák és vásárlóik, ugyanis, ha nem születik megegyezés az Európai Unió és a szigetország között, március 29-től nagyot ugorhat a vám mértéke - írja a Farmer's Weekly.


Már több millió fontnyi értékű élelmiszer- és nyersanyagveszteség érte a gazdákat - fotó: FW

A kialakult helyzet leginkább a sörárpát érintette rosszul, hiszen a fentebb említett dátumot követően nincs exportra előjegyzett rendelés, amiatt pedig az árak is csökkenésnek indultak az elmúlt hetekben.

- Súlyos károk érik a gazdákat és az ágazatot

- nyilatkozta a portálnak Mark Smith, a Saxon Agriculture vállalat egyik kereskedője. 

Szerinte az Egyesült Királyság nagyon sokat veszít, hiszen az eddigi vevők elfordultak tőlük, és inkább dán vagy francia gazdákkal üzletelnek.

A Brexit elnapolása valószínűleg további - akár hónapokig tartó - bizonytalanságot és még nagyobb veszteségeket fog szülni.

- Tavaly ilyenkor körülbelül 150 ezer tonna sörárpa volt exportra előjegyezve - hívta fel a figyelmet Jonathan Arnold vezető kereskedő és Robin Appel vállalkozó.

Ha nincs kereskedelmi megállapodás az EU és az Egyesült Királyság között, akkor az alábbi termékekre kirótt vámok a következőképpen fognak emelkedni:

  • cheddar sajt 42 %-kal
  • búza 53 %-kal
  • árpa 53 %-kal
  • zab 30 %-kal

A bárány- és marhahúsexport is megérezte a bizonytalanságot. Habár több uniós tagállamtól érkeztek előrendelések március 29-e utánra, a gazdák szerint, ha nem születik megegyezés, akkor nagy valószínűséggel ezeket a termékeket vissza fogják mondani a megrendelők.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.