2021.11.27., szombat , Virgil

Agrárpiac

2017. március 10. péntek • 14:02

A búzaimport csúcsot döntött Indiában

Tavaly nyár óta már több mint 5,1 millió tonna búzát hozott be külföldről India.

Indiában és Kínában együttesen 2,5 milliárd ember él. Egyelőre még Kína a nagyobb lélekszámú, de amilyen nagy az indiai népszaporulat, rövidesen a szubkontinens lakossága túl fogja lépni Kínáét. Azonban ezt a rengeteg embert etetni is kell, ezért nem meglepő, hogy évtizedes rekordot döntött az indiai búzaimport – írja a Syngenta blog.

Fotó:Pixabay

Amint a Reuters beszámolója írja, tavaly nyár óta már több mint 5,1 millió tonna búzát hozott be külföldről India, ami az elmúlt tíz év legnagyobb mennyisége egy évre, pedig hol vagyunk még a nyártól. Elemzők szerint az ország a 2016/2017-es évre összesen 6,7 tonna búzát vásárolt, és a tavalyi év júliusában kezdődött nagyarányú külföldi beszerzésre amiatt lett szükség, mert az elmúlt két évben az aszály és a monszun-esőzés részbeni elmaradása a helyi hozam mélyrepülését okozta.

Leginkább Ausztráliából és Ukrajnából származik az importbúza, és az indiai malmok szállítással együtt 210-212 dollárt fizetnek az ukrán búza tonnájáért. Delhi ugyanakkor bizakodó, mert 7 százalékkal több, összesen 31,78 millió hektáron vetettek őszi búzát, és sokat remélnek az áprilisi aratástól, ezért már kezdik lassítani a beszállításokat, hátha a hazai termés részben kiválthatja az importot.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.