2023.01.29., vasárnap , Adél

Agrárpiac

2017. június 14. szerda • 08:34

A friss zöldborsó az olasz, a konzerv az orosz piacon szárnyal

Bár a legtöbb európai uniós mezőgazdasági és élelmiszeripari terméket kitiltotta az országból az orosz kormány, a konzervborsó kivételt képez. A teljes orosz import közel kétharmada hazánkból származik. A friss zöldborsó iránt Olaszországban egyre nagyobb az érdeklődés.

A zöldségfélék közül a csemegekukorica mellett a zöldborsót termesztik a legnagyobb területen hazánkban. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet által vizsgált gazdaságok az idén öt százalékkal, 21,09 ezer hektárra növelték a termőterület nagyságát.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke a Magyar Időknek elmondta: vegyes termés várható az idén zöldborsóból. Az április második felében elvetett növényeknek nem tett jót a húsvét után érkezett lehűlés, így a termésátlag is alacsonyabb lehet, a később vetett fajták esetében azonban kiváló hozamban bízhatnak a gazdák. A betakarítás május végén indult, fajtától és vetési időponttól kezdődően egészen július végéig tart a szezon. A területek jelentős részét öntözik a termelők, a csapadékmennyiség nem befolyásolja a termést.

fotó:Pixabay

Egyre több gazdálkodó lát fantáziát a zöldborsótermesztésben. A termény népszerűségében nagy szerepet játszik, hogy a konzervborsóra nem vonatkozik az orosz embargó, a kivitel így különösebb korlátozás nélkül folyamatosan bővülhet. Az orosz piac jelentős részét a magyar készítménnyel látják el, az összes importált zöldborsókonzerv 61 százaléka Magyarországról származik. Tavaly az Oroszországba irányuló teljes magyar export mennyiségének 32 százalékát ez a termék adta, ami jelentős emelkedés a 2015-ös 27 százalékos arányhoz képest.

fotó:Pixabay

Bár a legtöbb készítményt az orosz piacra szállítják a hazai feldolgozók, emellett a Baltikumba, Franciaországba, Németországba és Olaszországba is kerülnek konzervek. Az eladások pedig egyre bővülnek, tavaly teljes kivitelünk 15 százalékkal, 65,3 ezer tonnára nőtt az elmúlt évben, értékben 10 százalékkal, 16,2 milliárd forintra emelkedett.

A konzerv mellett a fagyasztott áru iránt is töretlen a kereslet. Mélyhűtött zöldborsóból a kivitelünk 18 százalékkal, 20,7 ezer tonnára bővült az elmúlt évben.

fotó:MTI

Bár a legnagyobb mennyiséget a feldolgozóipar vásárolja meg és különböző készítmények formájában kerül a külpiacokra, a friss zöldborsó iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. A legtöbb friss borsó Olaszországba kerül, az idei első három hónapban a kivitel 178 százalékkal, 341 tonnára nőtt.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.