2023.05.30., kedd , Janka, Zsanett

Agrárpiac

2022. április 21. csütörtök • 12:22

A háború miatt újabb sokkhatás éri az agráriumot

Az elmúlt két év rendkívüli alkalmazkodását követően újabb sokkhatással szembesülnek az agrár- és élelmiszer-gazdaság szereplői az orosz–ukrán háború miatt – derült ki a Takarékbank és az MKB Bank elemzőinek összegzéséből.

A Takarékbank AgrárTrend Index értéke 2022 első negyedévében 31,1 pontra csökkent az előző negyedévi 31,7 pontról. Ez az érték hozzávetőleg azonos azzal, amelyet 2020 harmadik negyedévében, a koronavírus-járvány második hulláma idején mutatott a bank agrárpiaci felmérése.

Fotó: pixabay.com

Közleményükben azt írják, a helyzetértékelés minden termékpályán romlott a 48 pontos skálán a 2021. októbertől decemberig tartó időszakhoz képest, ami elsősorban a február óta tartó háború hatásainak tudható be a Takarékbank és az MKB Bank szakértői szerint.

A januártól márciusig vizsgált időszakban alapvetően befolyásolta Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja az agrárgazdaság szereplőinek kilátásait, az index értéke így továbbra is elmarad az egyensúlyi szintnek tekintett 35-től.

A szántóföldi növénytermesztők a tavalyinál akár háromszor magasabb áron jutnak műtrágyához.

Ennek oka, hogy rendkívüli mértékben megemelkedett a földgáz ára, ami több helyen a műtrágyagyárak leállásához vezetett – írták. 

Az élő állat és az állati termékek átvételi ára 25-40 százalékkal nőtt, ez az emelkedés azonban a takarmányárak tavalyi emelkedésének beárazását jelenti, a jelenleg tapasztalható energiaár-robbanás hatását jövedelmi szinten még nem fedezi.

Az elemzés szerint meghatározók az agrárlogisztikai kérdések, erre még inkább rávilágított az orosz–ukrán háború. A kínai kikötőkben például a koronavírus-járvány után bevezetett szigorú lezárások miatt jelentős késések tapasztalhatók, az ukrán kikötők a háború miatt nem működnek, a gabona nem tudja elhagyni az országot – emelik ki a bank szakértői.

agrotrend.hu / Index, Kuli Orsolya

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.