2022.05.22., vasárnap , Júlia, Rita

Agrárpiac

2017. május 06. szombat • 12:02

A halhús mellett az élő hal is kedvezményes körbe kerül

Több hal kerülhet jövőre a magyar horgászvizekbe, köszönhetően annak, hogy jövőre nemcsak a halhús, hanem az élő hal forgalmi adója is öt százalékra csökken. Becslések szerint januártól húsz százalékkal olcsóbban juthatnak a telepítésre szánt halhoz a horgásztársaságok.

A fogyasztók mellett a horgászok és a haltermelők is jól járnak a januári áfacsökkentéssel – mondta a Magyar Időknek Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Országos Szövetsége (Mahal) elnöke. A szakember szerint mivel a jövő évi adótörvények módosításáról szóló javaslat alapján a halhús mellett az élő hal forgalmi adója is bekerül a kedvezményes, 5 százalékos áfakörbe, így a horgásztársaságok is olcsóbban vásárolhatják meg a telepítésre szánt halakat.

A Mahal becslései szerint 2018-tól 20 százalékkal csökkenhetnek az árak. Így több hal kerülhet a hazai horgászvizekbe, a többletet pedig a magyar termelőktől vásárolják meg a társaságok. Ez nagy előrelépés, hiszen korábban a hazai halgazdaságok zömmel külföldieknek adták el a növendék halakat, évente mintegy 30 millió euró értékben. Az áfacsökkentés hatásaként már nem lesz érezhető a különbség a külföldiek által kínált nettó árak és a hazai áfával terhelt árak között, így a magyar felvásárlók is könnyebben juthatnak halhoz.

Foto:123RF

A fogyasztók helyzete is könnyebb lesz. A szakma képviselői azt várják, hogy ezután nemcsak karácsonykor kerül majd több hal a magyarok asztalára, hanem egyre inkább hétköznapi étellé válik. – Ma is jelentős versenyhátrányban vagyunk a sertés-, illetve a baromfihússal szemben, amelyekre korábban már bevezették az alacsonyabb forgalmi adót. Egy kiló sertéscomb ugyanis annyiba kerül ma, mint egy kiló élő ponty, a vásárlók érhető módon az előbbit teszik a kosarukba, ha olcsóbban akarják jóllakatni a családot – emelte ki a szakember.

A halhús ára 15-20 százalékkal csökken jövőre, ez pedig a fogyasztást is jelentősen ösztönözheti. A várakozások szerint egy év alatt a mostani, 6,5 kilogramm egy főre jutó éves halfogyasztás 7-7,5 kilogrammra bővülhet, ami nagy előrelépést jelent a rendszerváltás kori 2,8 kilóhoz képest.

A VADHÚS NEM LESZ OLCSÓBB

Bár korábban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette be, hogy a hal mellett a vadhús forgalmi adója is csökkenhet jövőre, az Országgyűlésnek benyújtott jövő évi költségvetés, illetve az adótörvények módosítására vonatkozó tervezetben nem szerepel ez a termékkör. Szakemberek szerint egyébként sem lenne túl nagy hatása az intézkedésnek az árakra, a vadhúst feldolgozó vállalkozások ugyanis vélhetően lenyelnék az adókülönbözetből fakadó többletet.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.