2020.10.01., csütörtök , Malvin

Agrárpiac

2017. augusztus 24. csütörtök • 07:56

A kereslet élénkülése ellenére is csökkent a műtrágyák értékesítési ára

Betakarítás után elkezdődtek az utánpótlási munkálatok. Növényvédő szerekre kevesebb szükség volt.

Az őszi kalászosok betakarítása után elkezdődtek a tarlóhántási és talajerő utánpótlási munkálatok, így a megfigyelt forgalmazók műtrágya értékesítésének volumene 2017 júliusában az előző hónaphoz képest emelkedett (mészammon-salétrom, MAP, NPK 15:15:15). A kálium-klorid forgalma pedig a többszörösére emelkedett a tárgyhónapban júniushoz képest, ez a kemikália az érési folyamatokat gyorsítja.

A műtrágyák értékesítési ára a tárgyhónapban a kereslet élénkülése ellenére is tovább csökkent néhány százalékkal, kivételt képeznek az AKI által megfigyelt összetett műtrágyák, ezeknél a termékeknél 1-2 százalékos áremelkedés volt tapasztalható.

A növényvédő szerek forgalma 2017 júliusában jóval visszafogottabb volt, mint júniusban. Egyedül a Vitavax 2000 csávázó szer iránt nőtt meg a kereslet a négyszeresére.

Az idei július jóval szárazabb és melegebb volt, mint a múlt évi, ezáltal a gyomosodás is sokkal kisebb mértékben volt jellemző a szántóföldeken, amit a gyomirtó szerek forgalma is jelez.

A növényvédő szerek közül minden egyes termékkategóriában jellemzően csökkentek az értékesítési árak néhány százalékkal az előző hónaphoz képest, ezzel szemben egy-egy permetszer ára 1-2 százalékkal növekedett.

agrotrend.hu / AKI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.