2022.06.24., péntek , Iván

Agrárpiac

2016. október 22. szombat • 10:30

A kormányfők aggódnak, hogy életbe léphet-e a CETA

Továbbra is kétséges, hogy hatályba léphet-e az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény. Az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozóján is napirenden volt a téma.

Továbbra is aggodalomra ad okot az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) kérdése, amelyet egy kivételével mindegyik tagállam elfogadott, az ügy sokat árthat Európa megítélésének – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki zárónapját követően. „A polgárainkat egyre jobban aggasztja, hogy az általunk tárgyalt kereskedelmi megállapodások az ő érdekeiket szolgálják-e. Attól tartok, nem tudjuk folytatni a szabadkereskedelmi egyezmények megkötésére irányuló egyeztetéseket, ha nem bizonyítjuk, hogy komolyan vesszük az európai fogyasztók, munkások és vállalatok érdekeit” – mondta Tusk újságírók előtt. Mint mondta, az ülésen sikerült előrelépést elérni ebben a tekintetben, az uniós vezetők ugyanis elkötelezték magukat az EU kereskedelemvédelmi eszközeinek a korszerűsítése mellett. Hozzátette, nagy a különbség a protekcionizmus és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok elleni fellépés között.

Az Európai Bizottság elnöke bízik benne, hogy a napokban sikerül majd megállapodásra jutni az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodásról (CETA) az azt akadályozó belgiumi Vallónia tartomány parlamentjével. Jean-Claude Juncker erről az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki zárónapját követően beszélt. Sajtótájékoztatóján Juncker arról számolt be, a másik komoly akadály elhárult az egyezmény elől, Kanada ugyanis beleegyezett, hogy 2017. december 1-jén eltörli a vízumkényszert a román és bolgár állampolgárokkal szemben, amennyiben meg tudnak állapodni a CETA-ról.

„Megdöbbentő, hogy az Európai Uniónak a demokratikus alapelvek mindegyikét közismerten betartó Vietnammal minden további nélkül sikerült megállapodást kötnie, de amikor Kanadával állapodnánk meg, amely, mint tudjuk ugye, totális diktatúra, akkor mindenki amiatt izgul, hogy nem tartjuk tiszteletben az emberi jogokat” – mondta ironizálva az Európai Bizottság elnöke. A találkozón elfogadott zárónyilatkozatban hangsúlyozták, a kereskedelempolitikában fontos a „társadalmi, környezeti és fogyasztóvédelmi sztenderdek teljes körű védelme, amelyek az európai életmód központi elemét jelentik”. A tisztességes verseny és a szabad kereskedelem biztosítása érdekében kulcsfontosságú, hogy az Európai Unió hatékony kereskedelemvédelmi eszközökkel vegye fel a küzdelmet a globális kihívásokkal. Ehhez sürgős és kiegyensúlyozott megállapodásra van szükség a kereskedelemvédelmi eszközök mindegyikének átfogó modernizálásáról” – olvasható a szövegben.

agrotrend.hu / mno.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.