2022.05.25., szerda , Orbán

Agrárpiac

2016. augusztus 07. vasárnap • 12:30

A különleges vadászterületek nem változnak Tolnában

Újabb fordulóhoz ért a vadászterületekkel kapcsolatos ügyintézés. Ahol elfogadták a vadászati hatóság ajánlását, ott a kifüggesztés jogerőre emelkedett, így a napokban megkezdődhetnek a földtulajdonosi gyűlések. Ahol egyeztető tárgyalásokra volt szükség, de végül megegyeztek, ott ősszel kezdik a gyűléseket. Pár esetben azonban jogviták várhatóak.

A vadászati hatóság a jogszabályban rögzített határidőben – március végéig – Tolnában 61 vadászterületet alakított ki ajánlással, tájékoztatta lapunkat a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földművelésügyi főosztálya. Az öt különleges rendeltetésű vadászterület esetében új vadászterület kialakítására nem került sor, területük nem változott (ilyen pl. Gemenc, Gyulaj állami erdészeté). Az ajánlással kialakított vadászterületek tekintetében május 15-ig (eddig lehetett módosító javaslatot tenni) 19 esetben érkezett módosító javaslat, tehát fontos hogy nem megtámadásról beszélünk, hanem a jogszabály adta lehetőségről, tájékoztatta lapunkat Müller Ingrid, a megyei kormányhivatal kabinetvezetője.

A módosító javaslatokat a hatóság megvizsgálta, majd ezekből saját hatáskörében 8-at fogadott be, és tartott egyeztető tárgyalást a felekkel. Király István, a megyei vadászkamara titkára hozzátette, többségében sikerült egyezséget kialakítani a területeken. Ahol elfogadták a vadászati hatóság ajánlását ott a 30 napos kifüggesztést követően jogerőre is emelkedett a vadászterület. Ott már a földtulajdonosok közgyűlésének az összehívását szervezik.

Ahol egyeztetésre volt szükség, ott az egyezségek után függesztették ki a területek nagyságát, és majd ha lejár a 30 nap (akkor válnak jogerőssé a határkijelölő határozatok) akkor hívhatják össze a földtulajdonosokat. A földtulajdonosok a földtulajdonosi közgyűlésen döntenek a képviselet formájáról, a képviselő személyéről, a vadászterület határának a megváltoztatására irányuló előterjesztésről, illetve a vadászati jog gyakorlásának, hasznosításának módjáról, feltételeiről.

Néhány esetben az elutasított módosító javaslattal összefüggésben – az ügyfelek fellebbezését követően - másodfokú eljárás van folyamatban, ezekben az esetekben a másodfokú hatóság döntését követően folytatódik a vadászterület kialakítási eljárás. Müller Ingrid hangsúlyozta, hogy a vadászterületek kialakítása során a földtulajdonosok, a földtulajdonosi közösségek egyezkednek egymással és nem a ”vadászni szándékozó társaságok”.

A földtulajdonos dönthet

Ahol eddig gond volt: Szedresen és környékén végre egyezség született, a sióagárdi és a tengelici vadásztársaságnál valószínű, hogy jogorvoslatra lesz szükség, Nagydorogon ketté vált az eddig egy terület, két társaság osztozhat rajta, hasonló a helyzet Kölesd és Dalmand környékén is. Bátaszéken egy a tulajdonosi közösség, de arra az egy területre pályázik két vadásztársaság. Sok múlik tehát azon, hogyan döntenek majd 20 évre a földtulajdonosok, kinek adják a szavazatukat. Király István szerint a törvény úgy szól, hogy a jelenlévő földtulajdonosok többségi szavazattal döntenek. Tolna megyében jelenleg 65 vadászterület van, ebből 5 az állami erdőgazdaságé, 5 pedig a földtulajdonosok területe. A maradék 55 vadásztársaság száma a jövőben (2017. március elseje után) várhatóan még több lesz, hiszen éppen az említett viták miatt szaporodik a számuk.

Szigorúbbak a bírságok

Szorosabb együttműködést vár el a törvény a vadásztársaság és a gazdák között. Nem csak a vadásztársaság kötelessége a vadkár csökkentése, korábban a társaság viselte a kárt 95:5 százalék arányban. Az új szabály 5 helyett 10 százalékban húzza meg a határt, azaz a vadásztársaság csak az e fölötti kárt köteles megosztani a gazdával. Amennyiben bármelyik fél a törvényben előírt kötelezettségét nem teljesíti, a kárt teljes mértékben köteles lesz viselni. A vadgazdálkodási és vadvédelmi bírságok szigorításáról is rendelkezik a törvény: ötszörös, tízszeres emelkedésekről van szó. A trófeás vadak bírálata esetén tíz év után újra alkalmazásra kerül a mínusz pontozás, ami azt jelenti, hogy hibás kilövés esetén pénzbírsággal sújtható a vadásztársaság. Az új törvény célja: a fenntartható és szakszerű vadgazdálkodás és vadvédelem.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.