FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Agrárpiac

2018. július 01., vasárnap • 17:16

A lehűlés miatt még legalább 5 tonna meggyet takaríthatunk be

Az időjárásnak köszönhetően még egy héttel tovább tarthat a meggyszezon. A lehűlés kedvez a gyümölcsnek, ugyanis ez a hőmérséklet lassítja az érési folyamatot, így az nem hull a földre. Ennek értelmében szerencsére még több tonnányit takaríthatunk be belőle.

Továbbra is úgy látszik, hogy a „fákon lévő” termés mennyisége meghaladja a hazai feldolgozóipar rövid távú felvevő képességét és a német, illetve lengyel vevők által vásárolt mennyiségeket. A feldolgozó üzemek döntően teljes kapacitáson működnek, hiszen elemi érdekük (bár ez hosszú távon a piacra nézve nem feltétlenül kedvező), hogy olcsó meggyből gyártott befőttel töltsék fel a készleteiket, azonban – a folyamatos feldolgozás ellenére – esetenként néhány napra felfüggesztésre kerül a meggy átvétele, mert több napra való nyersanyag halmozódott fel a feldolgozók átmeneti hűtőtárolóiban.

Ez a jelenség tehát nem jelent egyet a feldolgozás leállásával, ugyanis a gyártás folyamatos, a torlódás miatt kell időnként a nyersanyagátvételt korlátozni. A termelők szempontjából viszont ez változatlanul egyenértékű azzal a sajnálatos ténnyel, hogy sok ezer tonna meggy betakarítatlanul marad, vagy a túlérés miatt a „szél rázza le” a fáról.

Pozitív irányú változásnak tekinthető viszont, hogy az utóbbi napokban jelentős lehűlés következett be, az éjszakák kifejezetten hűvösek voltak, és a következő napokban sem várható kánikulai meleg. Ez lassítja az érés előrehaladását, illetve javítja a gyümölcs fán tarthatóságát. Ebből kifolyólag az várható, hogy a július 03-05. magasságára prognosztizált szezonvég néhány nappal kitolódik, és akár július 10. magasságáig is tarthat a betakarítási szezon.

Ennek a jelentősége – jelenlegi helyzetünkben – igen nagy, mert az „időjárás jóvoltából” megnyert plusz idő további 5-10 ezer tonna termést vezethet le a piacról, és menthet meg az enyészet elől.

fotó: pixabay.com

Szintén pozitív változás, hogy az ’Érdi bőtermő’ és jelentős részben még a ’Debreceni bőtermő’ esetében is fennálló számottevő minőségi problémák simulni látszanak, a fürtös meggyeknél már jóval kedvezőbb a minőség.

A meggy hűtő- és konzervipari átvételi ára az elmúlt napokban tovább csökkent, és – jellemzően – már a lélektani határnak tekinthető 100 Ft/kg árszint alatt tartózkodik (feldolgozóba beszállított tételekre vonatkozó nettó ár). Van azonban olyan feldolgozó is, mely a 100 Ft/kg minimum áron szerződött beszállító partnereinél tartja ezt az árat. Az árak nagyon jelentős elmozdulására a következő napokban még nem számítunk, de nem zárható ki, hogy az időjárás jóvoltából meghosszabbodott szezon utolsó napjaira kis mértékben (10-20%-kal) emelkednek az árak.

Az Agrárminisztériumban június 25-én ad hoc meggypiaci (válság)tanácskozás zajlott le, melynek legfőbb konklúziója, hogy bármilyen árkiegészítő – vagy hasonló jellegű – támogatás nyújtására sem pénzügyi, sem jogi lehetőség nincs. Ilyen rövid távon pedig más beavatkozási lehetőség sem létezik. A kivitelezhető intézkedések között a közvetlen és az AKG-támogatások előrehozott kifizetése és kamatmentes hitellehetőség nyújtása állhat, továbbá – a résztvevők szerint – szükségessé vált a szerződéses viszonyok és az ezzel összefüggő jogi szabályozás átvilágítása, újrahangolása.

agrotrend.hu / FruitVeB

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.