2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Agrárpiac

2018. június 05. kedd • 15:09

A magas feldolgozottságú termékek kínai exportjára kell törekedni

A távol-keleti állam Magyarország a 10. legfontosabb kereskedelmi partnere.

- Bővülhet a mezőgazdasági kivitel Kínába - mondta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Kínai Állami Gabona Hivatal vezetőivel folytatott egyeztetésen. A tárca hétfői közleménye szerint Farkas Sándor az étkezési célú búza mellett többek között a takarmánykukorica és a méz kivitelében lát újabb kereskedelmi lehetőségeket.


Az EU-ban a magyar gabona az egyik legjobb minőségű, GMO mentességének köszönhetően is egyre többen keresik - fotó: Pixabay

Az államtitkár kiemelte, hogy a két ország mezőgazdasági kapcsolatai az elmúlt években jelentősen fejlődtek, a magyar-kínai külkereskedelmet az élelmiszeripar határozza meg, a térség államai közül Magyarország rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel.

Farkas Sándor szerint Magyarország logisztikai központként hídfő lehetne a kínai-uniós kereskedelemben, az új piacok megnyitása mindkét országnak hasznára válhatna.

A közlemény szerint a gabonaellátásért felelős kínai hivatal küldöttségének vezetője is sürgette a kapcsolatok erősítését. Közölte, hogy országa még nagyobb mértékben fogadna magyar termékeket, mert - mint fogalmazott - Kínában keresik a kiváló minőségű magyar gabonaféléket. Szorgalmazta emellett a húskészítmények kivitelének bővítését és érdeklődött a GMO-mentes termelés iránt is - olvasható a minisztérium közleményében.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.