2019.09.18., szerda , Diána

Agrárpiac

2017. december 11. hétfő • 12:02

A magyarországi tejet preferálják a román tejfeldolgozó üzemek

Bár az elmúlt években a tej- és a tejtermékek román exportja valamivel gyorsabb ütemben nőtt, mint e termékek behozatala, az aránytalanság még mindig jelentős.

A romániai tejfeldolgozó üzemek az országban megtermelt tejnek csak a negyedrészét vásárolják fel, az importált tejnek pedig közel fele Magyarországról érkezik - írta hétfői összeállításában a Maszol.ro erdélyi magyar portál.

Az Európai Bizottság által közzétett adatok szerint szeptemberben immár ötödik hónapja Romániában volt a legalacsonyabb a tej felvásárlási ára az EU tagállamai közül. Szeptemberben a feldolgozók átlagosan 1,37 lejt (92,8 forint) fizettek a tej literjéért a romániai tejtermelőknek.

A romániai hivatalos statisztikák szerint a romániai tejtermelés éves szinten megközelíti a 4,5 milliárd litert, a feldolgozó cégekhez azonban csak egymilliárd liter jut el. Ennek az alapvető oka az, hogy a mintegy 2 milliós szarvasmarha-állomány 60 százaléka kisgazdáknál található.

"Kicsik és szétszórtak a gazdaságok, ezért nehéz a tej begyűjtése. A kisgazdaságokban megtermelt tej gyakran nem felel meg a minőségi követelményeknek (...). Ezért aztán a nagy feldolgozóknak inkább megéri behozni külföldről, még úgy is, hogy valamivel többet fizetnek érte"

- magyarázta a portálnak Sebestyén Csaba parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) elnöke.

fotó:zf.ro

A szakember szerint az erdélyi tejtermelők számára egyedüli megoldás az összefogás, aminek azonban több akadálya is van. „A szövetkezetbe tömörülésnek három feltétele van: jogi, anyagi és erkölcsi, ezek közül azonban nálunk az első és az utolsó hiányzik. Létezik ugyan egy szövetkezeti törvény, mely öt éven át adómentességet biztosít az újonan alakult szövetkezeteknek, ám ezt az adóhatóság nem alkalmazza, arra hivatkozva, hogy sérti a piaci versenyegyenlőséget.

Hiába beszélünk a szövetkezetek fontosságáról, ha az állami intézmények nem alkalmazzák azokat az előírásokat, melyek ösztönöznék a szövetkezést.

Politikai akarat kellene ahhoz, hogy ez a helyzet változzon. Gond van az erkölcsi alappal is, valahogy el kellene feledtetnünk a gazdákkal a negyven éves szövetkezeti múltat” – véli az RMGE elnöke.

Bár az elmúlt években a tej- és a tejtermékek román exportja valamivel gyorsabb ütemben nőtt, mint e termékek behozatala, az aránytalanság még mindig jelentős. Tavaly 97,3 millió euró értékben importáltak nyers vagy feldolgozott tejet a romániai cégek, míg a kivitel értéke csak 31,2 millió euró volt.

Az Eurostat adatai szerint 2016-ban Magyarországról érkezett Romániába az importált tej és tejtermék 43 százaléka. Magyarországi tejet és tejterméket 42,1 millió euró, lengyel tejet és tejterméket pedig 8,9 millió euró értékben importáltak a román cégek.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.