2020.01.22., szerda , Zelma,Rajmund

Agrárpiac

2019. április 06. szombat • 09:33

A mezőgazdasági termelők érdekei melletti kiállás az uniós választás fontos tétje

A gazdák érdekeinek megfelelő politikai irányvonal támogatását, vagy a migráció erősítését és a határok gyengítését célzó javaslat elfogadását nevezte a májusi uniós választás fontos tétjének csütörtöki, nemesvámosi sajtótájékoztatóján az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt kiemelte: az Európai Bizottság javaslatcsomagja hátrányosan érintené a mezőgazdaságot, hiszen 20 százalékkal csökkentené az európai agráriumra fordítható támogatás összegét - írja az MTI.

Elfogadhatatlanná vált az Európai Bizottság javaslata - fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Hozzátette: Magyarország tekintetében a földalapú támogatások 16 százalékkal, a vidékfejlesztési programban szereplő támogatások 26 százalékkal csökkennének a javaslat elfogadása esetén a 2021-2027 közötti időszakban. Szavai szerint példaértékű a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiállása a javaslat ellen, mely tudatosítja a társadalomban a közös fellépés fontosságát.

Feldman Zsolt elmondta, hogy a magyar mezőgazdaság Európa három leggyorsabban fejlődő agráriuma között van. Mezőgazdaságunk 2010 óta, mely 9 milliárd euróra növelte exportját, így a gazdaság fontos hajtómotorjává vált.

Hangsúlyozta: a kormány figyel a gazdák igényeire, így válik lehetővé, hogy modern, versenyképes mezőgazdasága legyen az országnak, mellyel szemben az egyik legnagyobb kihívást éppen az Európai Bizottság javaslatcsomagja jelenti. Magyarországon több mint 170 ezer termelő él mezőgazdaságból és 5 millió hektár a termőterület. Elfogadhatatlan tehát az Európai Bizottság javaslata, amely ellehetetlenítené az ágazatot, ráadásul úgy, hogy a forrásokat a migráció erősítésére fordítanák - húzta alá a mezőgazdaságért felelős államtitkár.

Az agrártámogatások helyi gazdaságban betöltött fontos szerepét mutatja, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében eddig közel 4 ezer Veszprém megyei pályázatról született pozitív döntés összesen 47,6 milliárd forint értékben, ezen belül is 485 beruházás kapott összességében 24,2 milliárd forintot - hangsúlyozta.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a kormány kiáll a gazdák és a helyi fejlesztések mellett, amelyre jó példa a nemesvámosi hűtőház megépülése 50 millió forintos támogatásból.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.