2020.08.07., péntek , Ibolya

Agrárpiac

2019. február 01. péntek • 10:10

A problémák és érdekek egyaránt közösek

A gondokat az oktatás fejlesztése, a precíziós gazdálkodás és a digitalizáció tudja megoldani a határon túli magyar gazdáknak is.

- Az Agrárminisztériumnak (AM) fontos célkitűzése az egész Kárpát-medencére kiterjedő agrárkapcsolatok erősítése - mondta Nagy István a Partiumban tartott Szilágy megyei gazdafórumon.


fotó: Kovács Zoltán

Az agrárminiszter közölte: a kormány segítette a határon túli magyar agrárszervezetek létrehozását

  • Felvidék,
  • Muravidék,
  • Horvátország,
  • Partium és Erdély területén,

mind a tömb-magyar térségekben, mind a szórványban.

Hozzátette, ma már az agrártárca egy jól működő, átfogó kapcsolati hálóval rendelkezik, nagyságrendileg félmillió magyar gazdálkodót ér el.

Nagy István beszédében kifejtette: hasonló problémákkal kell megküzdeniük a határ mindkét oldalán dolgozó gazdáknak és közösek az érdekeink is. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú kapcsolatoknak megfelelően a két állam közti mezőgazdasági együttműködés is szélesedik majd.

Elmondta, hogy a nyersanyagtermelés mellett kiemelkedő szerepet kell, hogy betöltsön majd a szövetkeztek ár-érdekérvényesítő szerepe is. A tárcavezető hozzátette, hogy a XXI. század mezőgazdaságában a hangsúly a versenyképesség növelésén és a pályázati források hatékonyabb kihasználásában rejlik.

A külhoni és magyar gazdák kapcsolatainak élénkülésére kiváló példa a már Szilágy megyében is működő Kárpát-medencei Falugazdász Program.

Az agrárminiszter a hazai mezőgazdaság eredményeiről szólva kiemelte: az agrárium jelentősen hozzájárult a magyar gazdaság 5,2 %-os növekedéséhez, mely az európai uniós eredmény két és félszerese. A gazdák szorgalmas munkájának is köszönhető, hogy az ágazat a nemzetgazdaság egyik hajtómotorjává vált.

Véleménye szerint a jövőben nagyobb szerepet élvez majd a szakképzés fellendítése, a precíziós gazdálkodás és a digitalizáció. Álláspontja szerint a nemzedékváltással párosuló technikai fejlesztés teheti versenyképessé a magyar agráriumot.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.