2019.05.24., péntek , Eszter,Eliza

Agrárpiac

2017. október 27. péntek • 10:17

A régiókra kerül a hangsúly a magyar-orosz együttműködésben

A magyar mezőgazdasági vállalatok az elmúlt időszakban bővítették oroszországi jelenlétüket, és további magyar cégek befektetéseinek és projektjeinek megvalósulására is számítani lehet - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, amikor hivatalában fogadta Alekszej Vasziljevics Gorgyejevet, az Oroszországi Föderáció Voronyezsi terület kormányzóját.

A szaktárca célja az élelmiszer-embargó hatályán kívül eső területeken való mezőgazdasági együttműködés szorosabbá tétele az orosz régiókkal – hangsúlyozta a megbeszélésen Fazekas Sándor a minisztérium közleménye szerint.

A tárcavezető elmondta, hogy

különösen a vetőmag és takarmányozás, valamint a tejfeldolgozás és szarvasmarha ágazatokban aktívak a magyar cégek, ezeken a területeken Voronyezsben is vannak jelenleg zajló vagy tervezett beruházások.

Alekszej Vasziljevics Gorgyejev kormányzó jelezte, hogy a régióban az állattenyésztési klaszter erősítése a cél, a beruházások közül a tejfeldolgozást és a húsfeldolgozást emelte ki, mint amelyek a magyar cégek szempontjából figyelemre méltó területek.

A kormányzó elmondta, hogy a regionális fejlesztés, öntözés területén is érdeklődnek a kapcsolatok élénkítése iránt, valamint meghívta a magyar tárcavezetőt egy látogatásra.

Mindkét fél kiemelte a kétoldalú kapcsolatok fejlődését a mezőgazdaság területén és megegyeztek abban, hogy - figyelembe véve a hatályos jogszabályi lehetőségeket -

további lépéseket tesznek a mezőgazdasági termékek egymás piacára történő eljuttatása érdekében.

A magas szintű voronyezsi delegáció látogatása erősíti a Földművelésügyi Minisztérium azon álláspontját, miszerint kulcsfontosságú az oroszországi régiókkal ápolt közvetlen mezőgazdasági, élelmiszeripari és környezetvédelmi szakmai és üzleti kapcsolatok fejlesztése.

A mintegy 2,3 milliós Voronyezsi terület az agrárium szempontjából az Oroszországi Föderáció hatodik legfontosabb régiója, 2018-ban itt rendezik meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Európai Regionális Konferenciájának következő ülésszakát – zárta közleményét az agrártárca.

agrotrend.hu / FM

Fókuszban
 Csütörtöktől NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow - Mezőfalván

Csütörtöktől NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow - Mezőfalván

A NAK és a MEGFOSZ közös erővel, május 23-24-én rendezi

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Az Agrotrend Csoport idén 7 kategóriában keresi azokat a

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.