2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Agrárpiac

2017. június 26. hétfő • 14:08

A rossz termés komolyan befolyásolhatja az agrárárakat

Az idei rendkívül hideg tavasz az orosz mezőgazdaságot is hátrányosan érintette. Lassabban fejlődik a tavaszi búza, ami miatt a moszkvai mezőgazdasági minisztérium már csökkentette az idei gabonahozam-előrejelzését. Viszont a növekvő egyiptomi kereslet és Törökország vásárlásai mellett a termés minősége és mennyisége nagy hatással lehet a felvásárlások alakulására.

Az orosz és ukrán búzaterméssel kapcsolatos aggodalmak az exportárak emelkedését okozták a harmadik egymást követő héten – jelentette június elején a Hellenic Shipping News Worldwide.

Az orosz mezőgazdasági minisztérium frissített előrejelzése szerint a 2017-es orosz gabonatermés 100-105 millió tonna lehet a korábban várt 110 millió tonna helyett.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a tavaszi vetés jelenleg 1,1 millió hektáron van elmaradva a 2016-os évhez képest – számol be a blog.syngenta.hu.  Eközben a SovEcon mezőgazdasági tanácsadó ügynökség úgy véli, hogy nincs szükség jelentősen lefelé módosítani az előrejelzéseket, mivel hamarosan melegebb időjárás várható Oroszország európai régióiban. Májusban az ügynökség 115,3 millió tonnára becsülte az idei orosz gabonatermést, beleértve a 70,4 millió tonna búzát.

fotó: 123rf

Az egyiptomi kereslet növekedése azonban biztosan befolyásolja az árakat. A hónap elején Kairó bejelentette, hogy nagy mennyiségű orosz és román búzát vásárol. Oroszország egy másik kereskedelmi partnere, Törökország várhatóan szintén megkezdi a vásárlást, Ankara ugyanis megszüntette az orosz búzaimport rövid életű korlátozását, miután Vladimir Putyin enyhített a török ​​mezőgazdasági import és a török ​​munkavállalók oroszországi foglalkoztatásának tilalmát.

Ebben az évben Oroszország 33,2 millió tonna gabonát exportált, amiből 25,6 millió tonna volt a búza. Ez 1,7 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában kiszállított búza.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.