2022.01.18., kedd , Piroska

Agrárpiac

2016. szeptember 28. szerda • 10:01

A tárgyalások mellett akár a demonstrációk is hasznosak lehetnek

Magyarországon feszültséget okoz, hogy egyes kiskereskedelmi láncok alacsonyan tartják az átvételi áraikat, ami kedvezőtlenül érinti a tejtermelőket és a tejfeldolgozókat is.

Az európai országokban már megindult a tejfelvásárlási árak emelkedése, Magyarországon azonban ez még nem nagyon érzékelhető - mondta a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor problémának nevezte, hogy a hazai kereskedelmi láncok külföldről hoznak be tejet, tejtermékeket, míg más országok a saját tejtermelőiket is igyekeznek preferálni. Miközben jelentős mennyiségű áru érkezik így az országba importból, addig a magyar tejesgazdák egy része külföldre viszi a termékeit. A miniszter szerint ez egy piaci zavar, de bízik abban, hogy sikerül felszámolni.

Úgy vélte, ennek érdekében a tárgyalások mellett akár a demonstrációk is hasznosak lehetnek. Azt javasolta a gazdáknak, hogy nyugodtan lépjenek fel a saját érdekükben, mert minden egyes akaratnyilvánítás közelebb visz a megoldáshoz.

Fotó: MTI

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium a gazdák mellett áll, és arra törekszik, hogy piaci viszonyok között a termelők méltányos árat érjenek el. Hozzátette: bízik abban, a kereskedelmi láncok is tudomásul veszik, hogy a tejtermelőknek szükségük van a méltányos bevételre, hiszen anélkül nem tudják fenntartani a jószágállományt.

agrotrend.hu / MTI  

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.