2019.06.16., vasárnap , Jusztin

Agrárpiac

2017. december 15. péntek • 11:38

A tej ára 25%-kal növekedett - a cégeknek saját tejbázisukat szükséges elsősorban stabilizálniuk

2016-hoz képest az élő állatok kibocsátása 4,2, az állati termékeké 0,6 százalékkal volt alacsonyabb idén. Mindezzel összefügg a tej árának hónapok óta tartó növekedése, mely továbbra is tetten érhető a termelői és fogyasztói árak változásában egyaránt, 2016 októberéhez képest idén októberben a tej ára 25%-kal növekedett.

E tendencia azonban a világpiacon végbemenő folyamatokkal párhuzamos, de hatása késleltetve érezhető a hazai piacon – írja a KSH által pénteken a mezőgazdasági termelői árakkal kapcsolatban megjelent gyorsjelentése kapcsán a FINO-Food Kft. közleményében.

Egyed Linda, a cég ügyvezető igazgatója szakmai állásfoglalásában úgy véli, hogy

az európai tejipari szektorban tapasztalható nehézségeket egy stabil, saját termeléssel és haladó, innovatív technológiai gondolkodással rendelkező vállalat tudja megfelelően kezelni.

„Vállalati tapasztalatunk, hogy a cégeknek saját tejbázisukat szükséges elsősorban stabilizálniuk, ezáltal nagyobb mértékben függetlenednek a régiós és globális folyamatoktól, így stratégiai partnereik folyamatos ellátását hosszú távon is képesek lesznek biztosítani” - tette hozzá.

Míg a fogyasztók világszerte egyre inkább a globális márkákat preferálják a helyben előállított termékekkel szemben, a magyarok leginkább a tejtermékekből választják a hazait.

Mindennek okán a cég az országos disztribúció kiépítésére törekszik, mert úgy látják, ezeknek a termékeknek országszerte minden hálózatban létjogosultságuk van.

„Mindezen túl érzékeljük azt is, hogy a szektor sokszor lemaradásban van a külföldön már elterjedt, élenjáró technológiák alkalmazását illetően, melyek lehet, hogy magasabb nagyságrendű beruházást igényelnek, de hosszabb távon, az egyre fontosabbá váló élelmiszer biztonság és a fenntartható növekedés szempontjából is kifizetődőek lehetnek. Ilyen például cégcsoportunk jelenlegi újítása, a +30% fehérjével készülő tejtermékcsalád, mely korszerű, ultraszűrő eljárással készül.”

Bíznak benne, hogy nemcsak itthon, hanem nemzetközileg is sikerül lendíteni a tejtermékek termelésén és forgalmazásán.

„Üdvözlendő például az a kezdeményezés, miszerint a Földművelésügyi Minisztérium több éves egyeztetéseinek köszönhetően idén novembertől lehetővé vált 13 magyar létesítmény számára, hogy tejet és tejtermékeket szállítson a Kínai Népköztársaság területére. A tárgyalásoknak, valamint az előző két évben lezajlott sikeres magyarországi helyszíni ellenőrzéseknek köszönhetően ezen túl Kaposvárról is megindulhatnak a kiszállítások” - zárja közleményét a FINO-Food Kft.

agrotrend.hu / FINO-Food Kft.

Fókuszban
Szakmakóstoló hét agrárszakma népszerűsítő rendezvénysorozat gyermekeknek

"Szakmakóstoló hét" agrárszakma népszerűsítő rendezvénysorozat gyermekeknek

A tervek szerint a köztestület hosszú távon olyan

Magyarország természeti öröksége egyedülálló kincs

Magyarország természeti öröksége egyedülálló kincs

A kormány 2014 és 2020 között 38 milliárd forintot különített ...

Naturások figyelem!
Figyelni kell a NATURA 2000-es gyepterületekre vonatkozó előírások betartására

Naturások figyelem! Figyelni kell a NATURA 2000-es gyepterületekre vonatkozó előírások betartására

Mire figyeljünk a NATURA 2000-es gyepterületekre vonatkozó előírások ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.