2022.01.18., kedd , Piroska

Agrárpiac

2016. augusztus 22. hétfő • 10:01

A termelők fele rosszul jár

A gabona az energiaárakat követi, azok pedig jelenleg mélyponton vannak. Európa-szerte túlkínálat van, jelentős a raktáron lévő készletek mennyisége, ami miatt szintén kissé lanyhul a kereslet. Egyelőre úgy néz ki, a búzásokhoz hasonló gondokkal küzdenek majd a kukoricatermelők is.

Nagyot nőtt az egy hektárra levetített termésátlag a tavalyihoz képest, így a Gabonatermesztők Országos Szövetsége szerint 960 ezer hektár vetésterületen hektáronként átlagosan 5,4 tonna, összesen 5,1 millió tonna búza termett. Az már most biztos, hogy ebből legalább kétmillió tonna étkezési minőségű. Ez nagyjából kétszerese a hazai fogyasztásnak, ami azt jelenti, hogy cirka egymillió tonna gabonát exportálni tudnak a termelők, részint az olasz piacra.

Veszteséget hozhat az év a búzatermelők jó részének – nyilatkozta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Az őszi búza betakarítása épp a napokban fejeződött be, s ilyentájt a termés felmérésével foglalatoskodnak a gazdák. Az már most látszik, hogy a mennyiséggel nem lesz gond.

Ám hiába kiemelkedően jó a termés, rettentően alacsony a búza felvásárlási ára. A malmi - étkezési - búza tonnánként 40 ezer forintot kóstál jelenleg a Budapesti Értéktőzsdén látható adatok szerint. A takarmánybúza árfolyama jelenleg 38 ezer forint körül van.

Vancsura József szerint a gabona az energiaárakat követi egyfelől, azok pedig jelenleg szintén mélyponton vannak, másfelől Európa-szerte túlkínálat van, jelentős az átmenő - azaz raktáron lévő - készletek mennyisége, ami miatt szintén kissé lanyhul a kereslet. Így nem csoda, ha a termelők többségének az idén minden bizonnyal vesztesége lesz a búzán, mivel az alacsony árak mellett 5,4 tonnás termésnél térül meg a gazda önköltsége.

Fotó: 123RF

A szövetség elemzése szerint legalább a termelők fele rosszul jár majd az alacsony felvásárlási árak miatt. Őket legfeljebb a repcéből és a napraforgóból befolyó bevétel kárpótolhatja. Az összképet rontja, hogy egyelőre úgy néz ki, a búzásokhoz hasonló gondokkal küzdenek majd a kukoricatermelők is.

agrotrend.hu / nol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.