2020.10.02., péntek , Petra

Agrárpiac

2015. december 16. szerda • 09:29

Agrárkamara: sikeres a földprogram, inkább a kisebb gazdaságok vesznek földet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint az értékesítésre szánt földparcellák jelentős részét a kisebb gazdaságok vásárolják meg, és számításai szerint értékét tekintve az állami területek nyolcvan százalékát hitelből finanszírozzák a gazdálkodók.


fotó: 123rf

Győrffy Balázs a Magyar Időknek adott, a lap szerdai számában megjelent interjúban sikeresnek minősítette az állami földek eladását. Mint mondta, a legnagyobb érdeklődés a legkisebb parcellák iránt van, illetve azok iránt, amelyeket azonnal vagy néhány éven belül használatba lehet venni.

Vannak azonban olyanok is, amelyek nem keltik fel az érdeklődést, ennek oka a legtöbb esetben az, hogy túl nagy a terület. Jelezte, hogy azokat a nagyobb területeket, amelyek az év végéig nem kelnek el, a magyar középparaszti rétegnek is elérhető nagyságúvá kell tenni.

Kitért arra is, hogy a bérleti díj korrigálásával tovább nőhet az érdeklődés azon területek iránt, amelyekre azon túl, hogy hosszú lejáratú bérleti szerződés van érvényben, még a díj is olyan alacsony, hogy a kedvező kamatozású hitellel sem érte meg megvásárolni.

Hozzáfűzte, hogy a gazdák döntéseinek a gazdasági racionalitás mellett nagyon erős érzelmi hátterük is van, ezért sok esetben olyan árat is hajlandók fizetni a földért, amilyet rövid időn belül nem tudnak kigazdálkodni. Ezzel kapcsolatosan Győrffy Balázs elmondta azt is, hogy számításaik szerint az elkelt területeknek - az értéket tekintve - legalább a 80 százalékát hitelből fogják megvenni. Ennek teljes összege több mint kétszázmilliárd forint lehet.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.