2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Agrárpiac

2017. május 18. csütörtök • 08:33

Agrárkapcsolataink tovább bővülnek Törökországgal

Az agrár-külkereskedelemről, az élelmiszer-gazdasági termékkivitelről és piacszerzésről, valamint a szarvasmarha ágazati együttműködéssel kapcsolatos kérdésekről is tárgyalt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára török partnerével Isztambulban.

Az agrártárca közleménye szerint az államtitkár a Fekete-tengeri Együttműködési Tanács (BSEC) ülésén is részt vett. A mezőgazdasági miniszterek tanácskozására a térség egyik meghatározó, gazdasági fókuszú, magas szintű tanácskozásának keretén belül került sor május 15-17. között.

Nagy István a Mehmet Danis török élelmezési, mezőgazdasági és állattenyésztési miniszterhelyettessel folytatott kétoldalú egyeztetésen üdvözölte, hogy a két ország állategészségügyi hatóságai közötti, folyamatos és intenzív kapcsolattartás eredményeként újra folyamatos az élő szarvasmarha-export.

fotó:Pixabay

A magyar államtitkár jelezte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium kész információnyújtással és a szakmai partnerek bevonásával történő koordinációval közreműködni élelmiszergazdasági profilú vegyesvállalatok létrejöttében, emellett ösztönzi mind a Törökországba irányuló élőállat-kivitel fokozását, mind a magyar vállalatok általi, Törökországban történő élőállat-tenyésztést.

Hangsúlyozta: érdemes erőfeszítéseket tenni a gabonaexport növelése érdekében, ugyanis a Törökország által a legnagyobb mennyiségben importált agrár-élelmiszeripari termékcsoportról van szó, Magyarország pedig a belső felhasználáson felül komoly mennyiségű export árualapot termel minden évben.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország együttműködési potenciált lát az állat- és lúdtenyésztésre, az élelmiszerfeldolgozásra, a feldolgozott tejtermékekre, valamint a vetőmagra vonatkozóan.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.