2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Agrárpiac

2016. december 15. csütörtök • 09:24

Alacsonyabb vámtarifát remél Japántól a sertéshúsra az EU

Bizonytalan a Csendes-óceáni Partnerség - inkább egyezséget kötne Japán az Európai Unióval. Japán és az Európai Unió még idén megpróbálja tető alá hozni legújabb szabadkereskedelmi megállapodását.

A tervek szerint még egy utolsó tárgyalás lesz Japán és az EU között egy szabadkereskedelmi megállapodás létrehozásáról, amit a Reuters forrásai szerint ebben az évben szeretnének nyélbe ütni. Ennek értelmében Japán olcsóbban szállíthatna autókat, alkatrészeket és elektromos eszközöket az unió területére. Ezért cserébe az unió elsősorban mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket (főleg sajtot, bort, disznóhúst) vihetne olcsóbban Japánba.

A kelet-ázsiai ország érdeke az elektronikus berendezések, gépkocsik és azok alkatrészeire kivetett európai vámok mérséklése, továbbá a japán exportálókat nehezítő ügyintézés egyszerűsítése. A szerződés aláírását követően az Európai Unió várhatóan kész megszüntetni mindennemű importvámot a japán gépkocsialkatrészek mintegy 80 százalékára, de a szigetország még ennél is nagyobb engedményeket remél. Az importvám elvetéséért cserébe a japán fél megkönnyítheti az európai társaságok részvételét az állami építkezésekért és beszerzésekért folyó tenderezési eljárásokban – írta a Nikkei üzleti napilap.

Az Európai Unió ezeken kívül a mezőgazdasági termékekre kivetett japán vámok eltörlését akarja, ide értve a sajtot és a bort, valamint alacsonyabb vámtarifát remél a sertéshúsra. További európai igény a gépkocsik bevitelének megkönnyítése.

Amennyiben a héten folyó tárgyalások eredményesen zárulnak, jövő héten Japánban találkozik Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos és Kisida Fumio japán külügyminiszter.

A kétoldalú megállapodások különösen nagy lendületet kaptak Ázsiában, miután Donald Trump kampányígéretei között azzal fenyegetett, hogy felfüggeszti a Csendes-óceáni Partnerséget (TPP), ami 12 ázsiai ország és az USA között kötött volna szabadkereskedelmi megállapodást. Japán mindenesetre megtette az első gesztust, és múlt héten ratifikálta a megállapodást.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.