2023.02.01., szerda , Ignác

Agrárpiac

2016. november 02. szerda • 15:04

Aranyárban lesz a narancslé?

Soha nem látott magasságokba emelkedett a narancslé ára az ICE határidős piacán, miután a befektetők a kínálat csökkenésétől tartanak.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium a múlt hónapban tett közzé egy előrejelzés, mely alapján idén 14 százalékkal, az 1960-as évek óta nem látott szintre eshet vissza a narancslé előállítása. Korábban félszáz narancsfeldolgozó üzem működött Floridában, ma már csak hét. A narancsfeldolgozás visszaesése egyrészt a kereslet visszaesésével magyarázható, másrészt idén bakteriális fertőzések miatt csökkent a termés és így a feldolgozás is.

Fotó: Pixabay

A kereslet visszaesése mögött egyrészt az áll, hogy egyre többen fedezik fel, hogy semmivel sem egészségesebb a narancslé, mint a szénsavas és/vagy az ízesített üdítőitalok, másrészt pedig az aki továbbra is narancslét fogyaszt, a boltiról átváltott a frissen facsart narancsra. Egyre több amerikai tudatosítja magában az ital összetételét is. 3,5 deci narancslé például 153 kalóriát, 34 grammnyi szénhidrátot, 27 gramm cukrot és 2,4 gramm fehérjét tartalmaz. Ez pontosan annyi szénhidrát és majdnem annyi cukor, mint amennyi egy zacskó M&M's-ben van.

A rovarok által terjesztett fertőzés elpusztította a termés egy részét, emiatt a befektetők arra számítanak, hogy a kínálat tovább csökkenhet.

A kereslet már évek óta csökken, idén azonban a kínálat ennél nagyobb mértékben esett vissza, ez hajtotta felfelé az árakat. Jelenleg 2,26 dollárt kell fizetni az ICE határidős piacán a narancslé egy fontjáért, de már 2,36 dolláron is álltak a jegyzések, amire nem volt példa azóta, hogy a 60-as évek elejétől kezdve jegyzik a narancslé árát.

agrotrend.hu / portfolio.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.