2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Agrárpiac

2016. október 21. péntek • 10:45

Árupiaci trendfordulóban reménykednek a gazdák

A hosszú hónapok óta tartó gyengélkedés után biztató jelek érkeztek a világ árutőzsdéiről. A kukorica ára vélhetően elérte mélypontját, és a búza esetében is enyhén felfelé indulhatnak az árak.

A mintegy 1,1 millió hektárnyi országos termőterület kicsivel több mint 20 százalékán végeztek eddig a kukorica betakarításával a gazdálkodók, de néhány héten belül a magtárakba kerül a termény. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint a termésátlag hektáronként eléri a 8 tonnát, ami 40 százalékkal magasabb a tavalyinál. A tervek szerint ebben az évben 8 millió tonna kukorica kerülhet a magtárakba, szemben az előző évi 6,6 millió tonnával. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke lapunknak elmondta: a betakarítás jó esetben néhány héten belül befejeződik, az árak azonban nem kedveznek a gazdálkodóknak. A szakember szerint valóban érezhető némi áremelkedés a kukorica piacán, de a 37 ezer forint körüli tonnánkénti jegyzés még így is nagyon alacsony. A termelők az 50 ezres árat tartanának reálisnak, 40 ezer forint alatt egyenesen veszteséggel számolhat a legtöbb gazdálkodó.

A búza esetében egyelőre nem lehet növekvő trendről beszélni, ellenben a napraforgó és a repce ára elfogadható szintre került a szakember szerint. – Minden gazdálkodó abban reménykedik, hogy a terményei eladásából kapott összeg legalább a költségeit fedezi, de a hatékonyabb gazdaságok is legfeljebb 1-2 százalékos nyereséget elérhetnek el. Ez azonban nem az a szint, ahol a fejlesztéseken törik a fejüket a gazdák, csupán a túlélésre lesz elég a megtermelt profit – tette hozzá a szakértő.

A Magro.hu online piactér elemzése azt valószínűsíti, hogy a kukorica európai átlagára elérte a mélypontját, emellett a búzánál is reménykeltő jelek mutatkoznak a piacon. Németh István, a Magro ügyvezetője, gabonapiaci szakértő szerint azok után, hogy a kukorica ára az elmúlt hetekben a 160 eurós szint alá csökkent a párizsi árutőzsdén, és jelenleg is ott tartózkodik, úgy tűnik, megállt az árcsökkenés. A múlt hét záróára – jelentős forgalombővülés mellett – valamivel magasabb volt, mint az előző heti árszint. Ezzel együtt a szakember szerint még korai lenne trendfordulóról beszélni. – Chicagóban szeptember eleje óta töretlenül drágul a kukorica; az akkori mintegy 120 dolláros tonnánkénti ár mára 140 dollárig emelkedett – hangsúlyozta.

A magyar árutőzsdén is élénkült a forgalom, a kukorica jegyzése a legközelebbi, novemberi lejáratra 37 500 forint körül alakult az elmúlt héten, tegnap azonban már 38 600 forinton állt a jegyzés. A fizikai piacon változatlanul 40 ezer forint körül kapható a kukorica tonnája. A búzáért minőségtől függetlenül 39-41 ezer forint közötti összeget kínálnak a felvásárlók, ez azonban olyan alacsony, hogy a gazdálkodók inkább a kivárás mellett döntenek. A legtöbben igyekeznek betárolni a terményt. A napraforgót 99 ezer forinton, a repcét 107 ezer forinton jegyzik a hazai árutőzsdén.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.