2020.01.25., szombat , Pál

Agrárpiac

2015. december 12. szombat • 10:18

Árverések: egyre durvább a háború a gazdák közt

A földművesek feljelentgetik egymást, ha egymás elől elviszik azokat a földeket, amelyekre új adásvételi vagy haszonbérleti szerződések születtek.


fotó: 123rf

Egyre inkább kiélezi az új földforgalmi törvény elővásárlási és elő-haszonbérleti rendszere a termelői megosztottságot. Az új földjogi szabályozás szerint mind a termőföld adásvételét, mind pedig annak haszonbérletét a területileg illetékes jegyzőnek ki kell függesztenie, valamint a hirdetményeket a Magyarorszag.hu oldalra is fel kell tölteni. A kifüggesztés célja, hogy az elővásárlásra, illetve elő-haszonbérletre jogosultak a szerződés tartalmát megismerjék, és ennek tudatában tudjanak dönteni arról, kívánnak-e élni elővásárlási, illetve elő-haszonbérleti jogukkal – írja a portál.

Egyre többször fordul elő – teljesen törvényesen egyébként –, hogy a szerződés végül nem az eredeti vevővel vagy haszonbérlővel jön létre. Ez nem kevés bosszúságot jelent az eredeti vevőknek, elvégre ők voltak azok, akik utánajártak az eredeti üzletnek, míg más az elővásárlási és elő-haszonbérleti jogával élve egyszerűen csak rájelentkezik arra a területre, amelynek az előkészítésében semmilyen szerepet nem vállalt. Az eredeti vevő ezt a rájelentkezést legtöbbször nem hagyja annyiban, egyre több helyen fordul elő, hogy szó nélkül jelentik fel a gazdák újra egymást akár egy szál parlagfűért is. Arra is volt már példa, hogy valaki a munkaügyi felügyelőséghez telefonált be azzal, hogy a szomszédjánál épp munka folyik, és nem tudni, megtörtént-e a dolgozók bejelentése.

A bosszúhadjárat helyett összefogási hajlandóságra lenne szükség, különösen most, amikor az új Vidékfejlesztési programban a kollektív beruházásoknál plusz 10 százalékos támogatási intenzitásban lehetne részesülni.

agrotrend.hu / mno

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.