2022.10.04., kedd , Ferenc

Agrárpiac

2016. október 23. vasárnap • 11:01

Átmenetileg enyhülőben a tejkrízis

Sikeresnek bizonyulnak az európai uniós tejpiaci intézkedések, a termelés az idén egymilliárd literrel csökkent, míg a növekvő kínai keresletnek köszönhetően az export is emelkedni tudott. A csúcson lévő uniós árakhoz lassan a hazai felvásárlási szint is felzárkózhat, novembertől tíz százalékkal magasabb összeget fizet a kereskedelem a magyar tejtermékekért. A várakozások szerint ez nem okoz majd nagyobb drágulást a boltokban. A kereskedők várakozásai szerint azonban a drágulás a jövő év elején megállhat az uniós tejpiacon.

Úgy tűnik, eredményre vezetett az Európai Bizottság kezdeményezése: az előzetes várakozásokhoz képest több gazdálkodó élt a tejtermelés visszafogását célzó támogatással. Az unió tejtermelése egymilliárd literrel csökkent az idén, ennek nagy részét a legnagyobb piaci szereplőknek számító francia és német tejpiaci szereplők vállalták. Brüsszel a nyár elején készítette el a tejpiacon kialakult válság megoldását célzó intézkedéscsomagját. A mintegy 500 millió forintos kerettel elindított program része a termeléscsökkentést támogató konstrukció is. Erre a célra a teljes összeg közel harmadát, 150 millió eurót szánt a bizottság.

Az intézkedés lényege, hogy a termelők literenként 14 eurócentet kapnak, ha vállalják, hogy csökkentik a feldolgozóknak beszállított tej mennyiségét. Az érdeklődést azonban minden bizonnyal alulbecsülte a testület, jelen állás szerint a keret a tervezettnél jóval korábban kiürülhet. A januári vállalásokat még vélhetően ki tudja fizetni a bizottság, a februári és a márciusi támogatás finanszírozása azonban nem biztosított – mondta lapunknak Mélykuti Tibor. A Tej Terméktanács elnöke szerint a termelés csökkenése mellett a növekvő export is segíti az uniós tejpiaci szereplőket. A Kínába szállított tejpor mennyisége jelentősen emelkedett az idén, ha marad az intenzív kereslet, az árak továbbra is jól alakulhatnak. Az EU-ban a tejpor termelése 5 százalékkal nőtt az év első hét hónapjában, az éves export 2 százalékkal bővülhet.

Bár ma még valóban felfelé ívelnek az európai uniós piacon a tejárak, a kereskedők várakozásai szerint a drágulás a jövő év elején megállhat. Az úgynevezett azonnali piacon most 34-37 eurócentes áron (105-114 forint) kötnek szerződést a tej literenkénti átvételére a kereskedők, ez az ár a jövő év elején 28-29 centre (87-89 forint) mérséklődhet. Ma senki sem tudja, hogy az európai uniós tejpiacon milyen változások következnek be a jövőben. A kereskedők többsége ezért kizárólag novemberre hajlandó a mostani áron szerződést kötni. A legfrissebb statisztikai adatok szerint a hazai felvásárlási árak is nőttek az elmúlt hónapban, a literenkénti 72 forint körüli szint azonban még mindig jelentősen elmarad az uniós átlagtól. Sőt, régiós szinten is sereghajtók vagyunk, a szomszédos Szlovákiában például átlagosan 26 eurócent (80 forint) a termelői ár.

A hazai kiskereskedők és a tejipar közti tárgyalások nemrég fordulóponthoz érkeztek, több bolthálózat is vállalta, hogy emelni fogja a tejtermékek átvételi árát. A feldolgozók ennek köszönhetően november elsejétől tíz forinttal magasabb árat kapnak a kész termékekért, így a termelőknek fizetett magasabb felvásárlási árat is emelni tudják. Azt egyelőre nem látni, hogy a boltokban lesz-e áremelés, Mélykuti Tibor szerint azonban nagyobb drágulásra nem kell számítani. Az elmúlt időszakban hozzávetőlegesen 40 százalékkal csökkentek a felvásárlási árak, a boltok pedig 25-28 százalékkal olcsóbban jutottak a termékekhez, a fogyasztói árakban azonban ilyen mértékű csökkenést nem tapaszaltunk – emelte ki. Véleménye szerint a tej bolti árát akkor lehetne tartósan alacsonyan tartani – ami egyébként a fogyasztásra is ösztönzőleg hatna –, ha a jövő év elejétől nemcsak a friss tej, hanem az ultrahőkezelt és más kategóriába tartozó folyadéktej is az ötszázalékos adókulcs alá kerülne. Ezzel az intézkedéssel mindenki jól járna: a lakosság olcsóbban jutna az éves tejtermékfogyasztás felét kitevő áruhoz, a tejipar pedig magasabb áron adhatná át a kereskedelemnek az árut – tette hozzá.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.