2021.05.15., szombat , Zsófia, Szonja

Agrárpiac

2017. június 22. csütörtök • 16:15

Átrendezhetik a világ borpiacát a természeti katasztrófák

Jégeső, fagykár, erdőtüzek, áradások, vulkánkitörés – ezek azok a természeti katasztrófák, melyek évente több milliárd dollárnyi kárt okoznak a világ borvidékein. Európában a jégesők jelentik éves szinten az egyik legnagyobb fenyegetést - állapította meg egy európai és ausztrál szakemberekből álló kutatócsoport.

A Winerisk a fenyegetések megelőzésére illetve az ezekhez való természeti és gazdasági alkalmazkodás elősegítésére készítette el a világ borvidékeinek globális kockázati indexét, amelyet 131 ország több mint 7500 borrégiójának tanulmányozását követően állítottak össze.

Dr. Daniell James, a kutatócsoport vezetője többek között elmondta, hogy a borászatok egy része feltehetőleg a termesztett szőlőfajták, vagy a szüret idejének megváltoztatásával fog alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz.

- Kezdjük a Winerisk projekttel, a kutatócsoportok céljával!

- A Winerisk csapat egy európai és ausztrál kutatókból álló sokszínű csapat, mely tagjai különböző tudományterületekről érkeztek, úgy, mint meteorológusok, geofizikusok, mérnökök illetve természeti kockázati elemzők. A cél, egy a világ összes borvidékére kiterjedő, a természeti katasztrófák és azok kockázatainak elemzése, mely egy új szabványt próbál megalkotni.

Az elemzés különböző modellekből tevődik össze, melyek alapja történelmi katasztrófák adatai, ezeket felhasználva egy komplex kockázati elemzést kaphatunk. A csapat sokszínűsége hozzá járul ahhoz, hogy az eltérő természeti katasztrófák kiértékelése szakszerű és tudományos szinten történjen.

- Miért a borágazat a kiemelt fókuszterület?

- Kettős oka van. Hosszú évek óta foglalkozom természeti katasztrófákkal, azok veszélyeivel és hatásaival az ember mindennapi környezetére, valamint az ezzel járó piaci és emberi veszteségek felmérése is a feladatom. Geofizikusként a földrengés az egyik fő kutatási területem, így amikor a 2016-os novemberi új-zélandi földrengést személyesen is megtapasztalhattam, és az ottani borászati és infrastrukturális veszteségeket látva felébredt bennem a kutatói kíváncsiság. Mivel magam is nagy borkedvelő vagyok és emellett kockázati elemző, össze akartam hasonlítani a károkat más évekkel és eseményekkel, de mivel nem találtam erre alkalmas kutatásokat és eredményeket, ebből jött az ötlet egy globális kockázati kép kialakítására.

- Mi a kockázati index funkciója – ismeretterjesztés, tanácsadás, együttműködés?

- A legalapvetőbb általános információnyújtás, de emellett célja, hogy a borvidék minden lehetséges természeti alapú katasztrófa veszélyét felmérje, illetve bemutassa melyeknek bekövetkezési esélye igen alacsony. Mindezek segítséget nyújtanak a borvidék megismerésére, kockázati portfóliójának összeállítására, az ideális biztosítás kiválasztására és optimalizálására. Hiszen miért fizetne a borász biztosítást például árvízre, ha ennek a valószínűsége a következő 10.000 évben zero. Az index bárki számára elérhető lesz egy bizonyos szinten, aki pedig többet, vagy egy pontosabb értékelést szeretne, felveheti velünk a kapcsolatot és személyre szabott elemzést készítünk.

Ábra: Globális Bor Rizikó Index természeti katasztrófákra

- Kik a célcsoport: a gyakorlati vagy/és az akadémiai érintettek?

- Ebben az esetben nehéz a kettőt külön választani. Akadémia, mert tudományos ismeretek segítségével történik a feldolgozás, ahol újabb modellek készülnek a becslés és a megelőzésre. Gyakorlati, mert egyszerű módon próbálunk információt megosztani a borászokkal és bortermelőkkel.

- Mi mindent tartalmaznak az adatok?

- Mint említettem alapvetően múltbeli események mérésein alapszik, de a jelenre aktualizálva. Az index skálája egyaránt értelmezhető egy francia borvidékre, mint egy magyarra. Alapvetően térképi forma, mely segít térben az információt jobban elhelyezni. A honlapunk jelenleg még teszt verzió, de az oda látogatók egy áttekinthető képet kaphatnak arról mit is csinál a csapat.

- Milyen módon érhető el az adatbázis? És mennyire aktuálisak, frissítettek az adatok?

- A Weboldalunkon keresztül egy egyszerűsített változat mindenki számára elérhető. Ezen kívül várjuk azokat, akik többet szeretnének tudni, ők először e-mailben, majd későbbiekben telefonon kérhetnek tőlünk ajánlatot. Az első verzió erre az évre készül el, de a csapat nyomon követi a világ eseményeit, amelyek részei lesznek az adatok aktualizálásának. Mint például az áprilisi fagy és jégeső, mely Európa borrégióit igencsak megviselte, többek között a magyar területeket is.

- Melyek a kiemelt borágazati kockázatok világszerte, illetve kiemelten Európában és Magyarországon?

- Mindenképpen cél egy globális kockázati elemzés, de természetesen ez függ az elérhető adatok és modellek minőségétől is. Ezt a szempontot figyelembe véve Európa, többek között Magyarország, valamint Ausztrália nagyobb fókuszt kap. Magyarország esetében Barta Tímeának, a Kelet-Európai Régió koordinátorának köszönhetően egy pontosabb képet alakíthatunk ki. Fontos kiemelni, hogy az index globális, de az elemzés a borvidékek esetében lokálisan folyik, hiszen nincs két egyforma természeti adottságokkal rendelkező vidék.

- Mennyire precízen kalkulálható a természeti rizikókból adódó veszteség?

- A veszteség igencsak sokrétű, többféle komponense van. Talán legegyszerűbb a szüret előtti veszteség, amely lehet fagy, vagy jégesőkárok a szőlőn. Ide tartozik az infrastruktúrában és épületekben bekövetkező veszteség, vagy a már meglévő boroknál bekövetkezhető kár. Például földrengések esetén a pincében tárolt, kész palackozott borok sérülése. A kockázati értékelésben a szőlő és a pince piaci értéke, minősége is szerepet játszik.

- Milyen szerepe van, van-e szerepe az információnak a megelőzésben és az orvoslásban?

- A megelőzésben igen, mert segít egy pontosabb képet kapni a természeti katasztrófák formájáról és a kiterjedéséről, amely mért események adatain alapszik. Egyrészről segít a borrégió kockázatainak felmérésében, amely tovább visz a megfelelő védekezési formák kiválasztására. Továbbá gazdasági szempontok is előtérbe kerülnek, hiszen a védekezés költségei a piacra is hatással vannak. Segít a mérlegelésben, ha például a jégesőhálót vesszük figyelembe. Ez egy költséges védekezés, emiatt fontos a borvidék profitjával és értékével összevetni, hogy a felmerülő kiadások megbecsülhetők legyenek. A másik szempont a biztosítás. Célunk, útmutatást nyújtani az elemzéseinkkel, úgy, hogy a biztosítási költségek tervezhetők legyenek.

- „Komoly elmozdulás várható a bortermelő vidékek elhelyezkedésében: a bolygó északi és déli irányába egyaránt, míg az egyenlítőhöz közeli borvidékek egy része valószínűleg eltűnik” – írják. Milyen a piacra gyakorolt hatása a globális környezeti tényezőknek?

- Az elmozdulás egy lassú folyamat, de igen, a változások már megfigyelhetők. Persze nem mondom, hogy a Burgundi vagy Piemont borvidékek eltűnnek, de újabb területek válnak a bortermelésre alkalmassá, amelyek minőségileg is felveszik a versenyt a többivel. A klímaváltozás és a gazdaság alakulása egyaránt szerepet játszik ebben.

- Átstrukturálódhat a globális borpiac hosszabb távon?

- Igen, a folyamat már elindult, de természetesen ez egy lassabb tendencia, melyben a globális cégek is szerepet játszanak.

- Elképzelhető, hogy a természethez való alkalmazkodás újfajta gyakorlatokat követel a jövőben?

- Nemcsak a jövőben, hanem már most is, ezért fontos hogy a múltbeli adatokra épülő elemzések a mai napjainkhoz igazodjanak. Természetesen előfordulhatnak előre nem várt események, szélsőségesek események is.

agrotrend.hu / GG.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.