FÓKUSZBAN

Hétfőn több száz revizor kezdi meg a nagy balatoni adóellenőrzést

Hétfőn több száz revizor kezdi meg a nagy balatoni adóellenőrzést

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2018. július 16-tól fokozott ...

A repce kelésbiztonsága.

A repce kelésbiztonsága.

A megfelelő csávázással. ...

Egészséges, jó minőségű magágyat gyorsan – mikrobiológiai támogatással

Egészséges, jó minőségű magágyat gyorsan – mikrobiológiai támogatással

A vegetáció végén, a betakarítást követően a búza, ...

Agrárpiac

2017. augusztus 07., hétfő • 11:22

Augusztus első napjaira a legtöbb szezonális termék ára csökkent

Csökkent a legtöbb szezonális zöldség és gyümölcs nagykereskedelmi ára augusztus első napjaira.

A görögdinnyét átlagosan 70 forintért szerezhetjük be a nagybani piacokon, míg az áruházakban, zöldségeseknél a fogyasztói ára 89-119 forint között mozog kilogrammonként. A paradicsomért 250-300 forintot kérnek kilónként a standokon, üzletekben, a paprikáért pedig – fajtától függően tág keretek között – 150-250 forintot kérnek el.

A szilva és az őszibarack ára csekély mértékben csökkent a július végi időszakhoz képest, nagykereskedelmi átlagáruk 250–350 forint között alakul. A szezonális zöldség- és gyümölcsárak változását a következő időszakban nagyban befolyásolja, hogy a tartós kánikula és szárazság mennyit ártott a termésnek.

fotó:123rf

A hazai karfiol felhozatala ingadozó, termelői ára ennek megfelelően rövid idő alatt jelentős mértékben változik a Budapesti Nagybani Piacon: a 30. heti 220 forint/kilogramm termelői ára 5 százalékkal meghaladta a tavalyi év ugyanezen hetében jellemző árat.

A belpiaci sárga húsú sárgadinnye leggyakoribb termelői ára 140 forint/kilogramm, a zöld húsú típusé 170 forint/kilogramm volt a 30. héten, ami 30, illetve 31 százalékkal volt alacsonyabb a 2016. 30. heti áraknál.

A kígyóuborkát 270 forintért, a berakó/fürtös uborkát mérettartománytól függően 170-255 forintért értékesítették kilogrammonként a megfigyelt héten.

A paradicsom különböző típusban és méretben volt jelen a kínálatban, átlagára 6 százalékkal elmaradt az egy esztendővel korábbitól. A legjelentősebb árkülönbség a 47-57 mm mérettartományú, gömb típusnál mutatkozott.

A sárgarépát kilogrammos kiszerelésben 100, csomósan 120 forintért, a petrezselyemgyökeret kilogrammos kiszerelésben 400, csomós kiszerelésben 170 forintért kínálták.

A belföldi sóska 400 forint/kilogramm ára és a spenót 600 forint/kilogramm ára megegyezett, a cékla 130 forint/kilogramm ára azonban 10 százalékkal elmaradt a 30. héten az elmúlt év azonos hetének átlagárától.

A vöröshagymát mérettartománytól függően 80-90 forint/kilogramm között, míg a lilahagymát 190 forint/kilogramm leggyakoribb áron értékesítették.

A Budapesti Nagybani Piacon a kajszi 475 forint/kilogramm ára 27 százalékkal felülmúlta a 30. héten az elmúlt évben jellemzőt. A bécsi nagybani piacon az olaszországi, a törökországi és az ausztriai mellett 1,0-2,0 euró/kilogramm közötti nettó áron a Magyarországról származó kajszi is jelen volt a felhozatalban.

A Budapesti Nagybani Piacon a belpiaci gyümölcs-fajok kínálatában szerepelt még a szilva, az őszibarack, a nektarin, a meggy, a cseresznye, valamint a nyári alma és a nyári körte is, továbbá a bogyósok széles választéka (piros ribiszke, fekete ribiszke, málna, szeder, köszméte/egres). A magyarországi őszibarack az osztrák főváros nagybani piacán három versenytárs mellett, 1,0-2,0 euró/kilogramm áron volt jelen a 30. héten.

fotó:Pixabay

A gyümölcsösökben a termés minőségére lehet kihatással a forró időjárás, valamint a szárazság. A szakemberek szerint a kárfelmérést majd csak a hőséget követő időszakban lehet elvégezni, elsősorban hosszú távú következményekkel kell számolni. Rövid távon a viharos időjárás jelenti a legnagyobb veszélyt. A fóliasátrakban könnyebb a védekezés, azonban az alacsony páratartalom miatt a paradicsommal szeptemberre már minőségi gondok lehetnek.

agrotrend.hu / AKI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.