FÓKUSZBAN

Mélyülni látszanak a magyar-kínai kapcsolatok

Mélyülni látszanak a magyar-kínai kapcsolatok

Magyarország szeretné növelni Kínába irányuló exportját. ...

Miért kell - vagy nem kell - szemenként vetni a búzát?

Miért kell - vagy nem kell - szemenként vetni a búzát?

A kalászos szemenkénti vetése talán még mindig egy kicsit ...

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Egy két éves projekt olyan problémákat kíván megoldani, mint ...

Agrárpiac

2018. január 05., péntek • 17:32

Az áfacsökkentéstől függetlenül nőhet a termékek ára

A sertéságazatban tovább csökkennek az intézkedéstől a visszaélések, a halágazat szereplői pedig a termelés felfutásával számolhatnak. Viszont a piac befolyásolja, hogy meddig érezzük az áfacsökkentés hatását.

Januárban átlagosan 17 százalékkal juthatunk hozzá olcsóbban az élő halhoz, a halhúshoz, valamint a sertésbelsőségekhez. A megkérdezett ágazati szereplők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, a világpiaci árak határozzák meg a termékek fogyasztói árát is, ha a felvásárlási árak nőnek, akkor az áfacsökkentéstől függetlenül nőhet a termékek ára is – írja a Magyar Idők.

fotó:123rf

A decemberinél mintegy 17 százalékkal lett olcsóbb januártól a sertésbelsőség, a vágási melléktermékek, valamint az élő hal és halhús, mivel a korábbi 27 százalékos áfakulcs öt százalékra mérséklődött. A kiskereskedelmi szereplők várhatóan a korábbi áfacsökkentésekhez hasonlóan ezeknél a termékeknél is átadják a vásárlóknak a különbözetet, ugyanakkor sok kisebb üzletben, piacokon még a tavalyi áron kínálják a termékeket.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára kiemelte: a pontos árváltozás majd csak a februárban megjelenő statisztikákban látszik meg, ugyanakkor a verseny miatt érdeke a kiskereskedelmi szereplőknek az alacsonyabb ár bevezetése. Ráadásul sok üzletlánc már jó előre beharangozta a kedvező árváltozást.

Ugyanakkor Vámos arra figyelmeztetett, hogy a nemzetközi piaci árak jelentősen befolyásolják a hazai üzletekben kapható termékekét. Példaként említette, hogy a sertéstőkehúsok drágábbak, mint 2015 decemberében az áfacsökkentés előtt. Ennek az oka viszont az, hogy

a világpiaci árak emelkedtek, így ha nem csökkentette volna a kormány öt százalékra az adókulcsot, akkor a jelenleg tapasztalt áraknál még 17 százalékkal drágábbak lennének a termékek.

– Több kedvező hatása is van a sertésbelsőségek áfacsökkentésének az ágazatra – mondta a Magyar Idők kérdésére Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Az egyik az alacsonyabb fogyasztói árak miatt várható keresletnövekedés, amely a termékek közvetlen értékesítésének valószínű növekedésében mutatkozik meg.

A másik a feketekereskedelem visszaszorulása, tehát tovább tisztul az ágazat, hiszen egyre több termék tartozik a sertéságazaton belül az ötszázalékos, kedvezményes áfakulcs alá. Ugyanakkor bizonyos húsrészek – például a szalonna – továbbra is a 27 százalékos kulcs alá tartozik, amely bonyolultabbá teszi a cégek adminisztrációját.

A hússzövetség vezetője felidézte, 2014-ben az egész és a fél sertés, majd 2016-ban a tőkehús áfakulcsa csökkent. Ennek köszönhetően már észrevehető volt az ágazati feketézés visszaszorulása, mivel a sertésállomány létszáma nem növekedett, miközben az éves vágásszám négy év alatt több mint 25 százalékkal emelkedett.

Az élő hal és a halhús áfacsökkentése várhatóan a termelésre gyakorolja a legnagyobb hatást.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szerint a fogyasztói árak várhatóan 15-17 százalékkal csökkennek. Ennek köszönhetően a fogyasztás is bővülhet, így a jelenlegi 5,7 kilogrammról már jövőre tíz kilogrammra nőhet az egy főre jutó éves halfogyasztás.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.