2022.10.02., vasárnap , Petra

Agrárpiac

2016. május 15. vasárnap • 15:30

Az akác nem úszta meg a fagyot

Számottevő károkat nem okozott a gyümölcsösökben, szőlőültetvényekben az április végi fagy, de az akácokban igen. Míg máshol az országban, az Alföld több táján alaposan visszavetik majd a termést az április végi fagyos hajnalok, addig a Heves megyei termőhelyeket jórészt megkímélte az időjárás, igaz, a kiskertekben a palánták elfagyhattak.

– Hatvan és Gyöngyös környékéről, például Csányból nem jeleztek nagy fagykárokat a termelők, legfeljebb a fagyzugos területeken lévő gyümölcsösökben fordult elő számottevő károsodás – mondta Székely Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara megyei elnöke.

A borvidéken tíz százalék alatti lehet a fagykár dr. Nyilas János, a Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint. Elmondta: a szőlőkben a talaj közeli friss hajtások fagyhattak el. Mivel az ültetvények többsége kordonos művelésű, ezért azokban csak a mélyebben fekvő területeken fordult elő probléma.

Pál Sándor szerint sem következett be olyan károsodás, mint más tájakon. Az Egri hegyközség elnöke szerint a környéken egyelőre senki sem számolt be számottevő fagykárról.

– A hűvös idő viszont lassította a szőlő fejlődését, ezen azonban a felmelegedés segíthet. Egyébként vegetációban előrébb tartott a növény, mint máskor, korábban is volt rügyfakadás. Az enyhe tél kedvezett a kórokozók, kártevők áttelelésének, atkafertőzéseket már tapasztaltunk, erre oda kell figyelnünk. Ebből a szempontból nem lesz könnyű évünk – mondta a szakember.

Ahogy a méhészeknek sem lesz, mert a szokásosnál jóval gyengébben teleltek át a rovarok, átlagosan az állomány negyven százaléka pusztult el. Hasonló persze időről-időre előfordul, de mostanában állandósulni látszik ez a tendencia, hiszen korábban tíz-húsz százalékos volt az elhullás.

– A fagyok a megye északi, hegyvidéki részén okoztak károkat, mínusz 5-7 Celsius fokot mértek hajnalonként. Ennek következtében akár az akácvirág 60-80 százaléka is lefagyhatott az erdőségekben. Síkvidéken viszont jó volt a helyzet, nem voltak komolyabb mínuszok. Heves környékén például vannak nagy gyümölcsösök, ott tudtommal nem keletkeztek károk, s a dombvidéken is itt-ott fordult elő probléma a hideg miatt – vázolt képet a fagyhelyzetről Biró Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Heves megyei tanácsadója.

A hűvös időjárás viszont akadályozza a gyűjtést, csupán néhány olyan nap volt, amikor megfelelő volt a hőmérséklet és nem fújt viharos szél.

Az elmúlt napokban a repce virágzott, most pedig az akác szezonja kezdődik. A repcén nem sokat tudtak gyűjteni a rovarok, egyrészt a fagyok miatt, másrészt az állományok is legyengültek. Az akác virágjának is melegebb időjárásra volna szüksége, hogy mézeljen.

Május 23-ig lehet bejelenteni a kárt

A 2016. áprilisi fagykárokat május 23-ig lehet bejelenteni az MVH Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerében. A károsultak elsősorban az agrárkár-enyhítési rendszerben kaphatnak kompenzációt. A fagykárban érintett, de az agrárkár-enyhítési rendszerben még nem tag termelők – azok is, akik nem kapnak területalapú támogatást – a 2016. május 23-ig nyitva lévő Egységes Kérelem felületen jelezzék a kárenyhítési rendszerhez való csatlakozási szándékukat. Tavaszi fagykárnak a mínusz 2 Celsius fok, vagy annál alacsonyabb, várhatóan legalább 30 százalékos hozamkiesést eredményező fagy miatti károsodás minősül.

agrotrend.hu/heol

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.